Göteborgs nya kunskapscentra?

18 augusti 2020

Omständigheterna i världen har skapat stora förändringar. Även formen för eventen ”Global Business Gate Days” ändras – och nu lanseras Global Talks. Hur kommer vi att göra affärer i framtiden och kan Global Business Gate ta rollen som kunskapscentra i Göteborg – kanske i samverkan med andra?

Global Business Gate.jpg
Bild: GLOBAL BUSINESS GATE ARCHITECTS

Fastighetsutvecklingsprojektet Global Business Gate är från juni 2017 delägt av de två bolagen Tjänstepensionsbolaget Alecta och Elof Hansson Fastigheter. Precis vid älven i den nya stadsdelen Masthuggskajen i Göteborg skapas en mötesplats för internationell handel och affärer. Global Business Gate blir ett innovativt nav där det exportinriktade näringslivet möter globala specialistföretag inom allt från transport och juridik till kommunikation och it-teknik.

STOR DEL AV YTORNA REDAN RESERVERADE

I våras togs ett positivt beslut av Göteborgs Stad om förutsättningen för att bygga den halvön där Global Business Gate ska ta plats. Därmed är projektet inne i en ny fas och halvön kommer successivt att färdigställas. För Global Business Gate betyder det byggstart under 2021.

Kontinuerliga dialoger med näringslivsaktörer och organisationer har fortsatt – inte minst som en följd av det unika konceptet. Samtalen och diskussionerna har medfört att volymen avsiktsförklaringar nu är tecknade för en stor del av ytorna i Global Business Gate. Alla avsiktsförklaringarna är tecknade av företag som har en tydlig internationell inriktning och utblick.

Save the date

Den 28 augusti kommer Professor Christer Karlsson vid Copenhagen Business School att dela med sig av tankar och erfarenheter. Övergripande handlar det om hur våra sätt att göra affärer, att arbeta, att umgås och att resa, påverkas och förändras i spåren av Corona-pandemin. I formen av ett hybrid-webinar.

Mer specifikt utgår Christer Karlsson från hur produkt- och utvecklingsarbete i 24/7 tempo påverkar vårt framtida (post-Corona) sätt att göra affärer, inte minst globala. Var kommer framtidens huvudkontor att finnas – blir det beroende av var nyckelpersoner befinner sig? Vad är egentligen betydelsen av det fysiska mötet och betydelsen av ett ”kontor”? Vilka krav ställer vi på både varandra och våra lokaler? Vad är det som gör det fysiska rummet till en fördel och hur skall det utformas? Hur hittar vi ”the virtual dynamic”, de kunskapscentra som lockar kompetens och talang.

Och kan Global Business Gate ta rollen som kunskapscentra i Göteborg – kanske i samverkan med andra?

Global Business Gate Days och nu Global Talks är tvärfunktionellt utbyte och inspiration och därmed en av de särskiljande och avgörande delarna av konceptet Global Business Gate.

Läs mer om Global Talks här



Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.