Göteborg har Sveriges bästa logistikläge

6 mars 2024

Göteborgsregionen toppar listan över Sveriges bästa logistiklägen i Tidningen Intelligent Logistiks årliga ranking. Listan kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång, logistikstock och etableringar med mjukare värden som tillgång till logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat. Göteborg har sedan 2001 toppat listan 22 av 23 gånger.

– Vi är glada att återigen utses till logistikläge nummer ett i Sverige. Med vår hamn, tåganslutningar och flygplats är vi Sveriges främsta logistiknav och logistikhuvudstad. Med de satsningar inom forskning och utveckling mot framtidens grönare logistiklösningar som sker i regionen ska vi kunna stärka den positionen ytterligare. Att vi i år delar på förstaplatsen med Helsingborg är även det ett kvitto på Västsveriges betydelse för hela Sveriges och Nordens export- och logistikverksamhet, säger Marcus Scoliège, gruppchef Foreign Direct Investments på Business Region Göteborg.

Göteborgsregionen, har tillsammans med Swedavia och Göteborgs Hamn under många år haft ett strategiskt samarbete kring logistik i Göteborgsregionen, där sedan en tid även Boråsregionen är en aktiv part. 

Stark tillväxt ger goda etableringsmöjligheter 

Göteborgsregionen har under de senaste åren haft en mycket stark tillväxt samt flera nya etableringar av större art. Regionen är en central nod för branscher med stora flöden av varor och erbjuder kompetent arbetskraft, välutvecklad infrastruktur och stora möjligheter för nya etableringar. Med Göteborgs Hamn och Göteborg Landvetter Airport öppnas regionen mot världen och gör Göteborg till ett exceptionellt logistikläge i Sverige, Norden och Europa. 

Business Region Göteborg jobbar för fler etableringar i regionen och fungerar som en partner och guide för dig som vill vara en del av den spännande utveckling som pågår inom logistikområdet. Kontakta oss för mer information om vad som händer i branschen, samverkans- och utvecklingsprojekt samt möjligheter för investering och etablering i Göteborgsregionen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.