Framtidens kontor dockas på Merkurhuset

24 september 2019

Platzer och Bygg-Göta ska tillsammans ta det 122 år gamla Merkurhuset på Skeppsbron in i framtiden. En ny byggnad på sammanlagt 5 400 kvm ska dockas på och ett halvt kvarter blir helt. Första och största hyresgästen, Forsman & Bodenfors, skapar tillsammans med fastighetsägarna ett otraditionellt hus. Just nu sökes en god granne till reklamjätten för de återstående 1 400 kvm.

Bild: Bornstein Lyckefors

När det var dags att grundförstärka Merkurhuset, som legat i Bygg-Götas portfölj väldigt länge, upptäcktes en fin möjlighet. 

- I samma veva fick vi reda på att det fanns en byggrätt och givetvis kändes det rätt att köpa den när tillfälle gavs, berättar Linda Neidert, uthyrningschef och marknadsansvarig på Bygg-Göta. Däremot kände vi att vi ville göra detta med en annan part och valet föll ganska naturligt på Platzer. Vi har båda samma värderingar, en långsiktighet och en viktig lokal närvaro.

Platzer gick in som 50-procentig ägare av fastigheten och har tagit rollen som utvecklare och förvaltare.

Vi har jobbat med just konceptet dockhus. Att man genom glaset ska kunna se allt som händer inne i huset, hur det rör sig mellan våningarna. All aktivitet och kreativitet ska synas.

Precis i samma veva hade Platzer inlett en diskussion med Forsman & Bodenfors som ville samlokalisera flera bolag som idag sitter på olika adresser. 

- Det var verkligen perfekt tajming, fortsätter Marie Lekmark, projektuthyrare på Platzer. När vi förklarade att vi kunde bygga ett helt nytt hus, på baksidan av Merkurhuset, blev de väldigt intresserade. Forsman & Bodenfors vill ha något unikt, något nytt och rationellt men absolut inte standard. Och det är precis vad vi kan ge dem här.

5 400 nya kvm

Projektet startade i juni med rivningsarbete. 

- Det känns kul att äntligen vara igång, säger Marie Lekmark. Vi har rivit gårdshuset och delar av en tillbyggnad men behållit hela originalbyggnaden. Nu ska vi docka på ett supermodernt hus på sammanlagt 5 400 kvm. Ett hus som kommer bli en entré till den nya delen av staden när man kommer från Kungsgatan och Esperantoplatsen.

- Det ska bli väldigt spännande att ta Merkurhuset in i framtiden, fortsätter Linda Neidert. Alla upplever nog att det har saknats någonting på huset, nu ska plåtfasaden ersättas med ett helt hus som verkligen har ett eget uttryck.

Arkitekterna bakom huset är göteborgsbaserade Bornstein Lyckefors.

- Vi har utformat huset tillsammans med både arkitekterna och kunden, berättar Marie Lekmark. Det har varit väldigt roligt att få arbeta så här nära en hyresgäst genom hela processen.

dockhus med insyn

Merkurhusets baksida kommer att bli ett dockhus, i dubbel bemärkelse. Det är inte bara moderna kontorsytor i åtta våningar som ska dockas på ett befintligt hus, förklarar Marie Lekmark. 

- Vi har jobbat med just konceptet dockhus. Att man genom glaset ska kunna se allt som händer inne i huset, hur det rör sig mellan våningarna. All aktivitet och kreativitet ska synas.

Exakt hur fasaden kommer att se ut har precis beslutats.

- Vi har valt mellan några olika fasadmaterial och har därför inte kunnat presentera några bilder på huset tidigare, berättar Marie Lekmark. 

Forsman & Bodenfors har varit tydliga med vad de vill ha och har kommit med flera speciella önskemål. 

- Det är jättekul för oss som fastighetsägare att kunna möta dem, och erbjuda något unikt. Bland annat har de behov av en studio med högt i tak. Den bygger vi in mitt i byggnaden genom ett urtag i bjälklaget så att den sträcker sig över två normala våningsplan.

Och rummens utformning kommer bli allt annat än traditionell. 

- På väggarna varvas rå betong med textilmattor, på golven läggs gummimattor och taken får synliga installationer. 

1 400 kvm ledig yta kvar

Forsman & Bodenfors ska sitta på de fem översta våningarna men utöver bottenplanet finns det fortfarande två kontorsplan lediga. 

- De är på 700 kvm vardera men vi ser gärna att en enda hyresgäst tar hela ytan om 1 400 kvm, menar Marie Lekmark. Vi ser gärna att husets interiöra koncept, som vi utformar tillsammans med Forsman & Bodenfors, får spilla ner på de våningarna också så vi hoppas att vi hittar ett företag som blir inspirerade av det. Som vill följa husets idé. Forsman har bland annat en väldigt tydlig trappa som syns genom glaset, som utgör en del av fasadens uttryck. Och för att få den effekten fullt ut hade det exempelvis varit bra om vi kunnat fortsätta med den. 

I nästan hela bottenvåningen ska det bli restaurangytor, just nu pågår en spännande diskussion med en intressant aktör.

- Det känns viktigt att restaurangen kan leva även på kvällstid, och samtidigt fungera i synergi med våra hyresgäster, konstaterar Marie Lekmark.

Förutom arbetet med att hitta rätt restaurangkoncept har även bygglovsprocessen dragit igång nu samtidigt som jakten på andra hyresgäster fortsätter. Till sommaren 2021 är det dags för inflyttning

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.