Följ med in i Embassy House

25 november 2019

Embassy House är coworking-aktören som nischar sig inom startups och techbolag. Sedan 2016 har de organiskt expanderat och sitter nu på fyra platser i Stockholm. Lokalguiden besökte den nyaste anläggningen i kvarteret Garnisonen.

Foto: Embassy House

Embassy House verksamhet delas in i två olika segment. Två nyckelfärdiga kontor kallat Powered by Embassy på Södermalm och coworking på Medborgarplatsen och Linnégatan. Det senare är beläget i kvarteret Garnisonen. Grundaren och vd:n Anders Nilsson startade Embassy House för fyra år sedan.

– Jag drev en startup och har själv suttit på coworking-anläggningar både i Sverige och utomlands. Så intresset fanns där. Vi fick ett erbjudande att ta över en lokal på Tegelbacken som var alldeles för stor för ett bolag på tre personer som vi var då. Då växte tankarna att bygga upp en coworking för likasinnade bolag, säger Anders Nilsson.


TYDLIG INRIKTNING

Lokalen på Tegelbacken var hela 1 800 kvm. Men med ett brett nätverk och en stor efterfrågan på coworking-lokaler lyckades de fylla huset på bara tre månader. Lite senare gick flyttlasset till Folkungagatan. Dessa två lokaler har de i dag lämnat. Men konceptet lever i allra högsta grad vidare och nu har Embassy House över 100 bolag på hyresgästlistan.

– Vi har en setup där vi tar oss an lokaler som är centralt belägna men som inte tillhör premiumsegmentet. Att vi är nischade inom tech föll sig naturligt på grund av att vi själva tillhörde den branschen och där fanns också vårt nätverk. Jag tror att alla coworking- aktörer försöker positionera sig inom någon nisch, säger Anders Nilsson. 


Anläggningen på Linnégatan är 3 000 kvm stor. Här sitter cirka 50 företag. Dagligen rör det sig 500 personer i lokalen. Den stora gemensamma ytan består av ett antal sittplatser, en liten scen och ett pingisbord. Den fungerar även som ett konstgalleri. Bakom den satsningen står galleristen Deborah Duerr som har pyntat väggarna med ett stort antal verk.

– Det är ett väldigt trevligt inslag och konsten roterar och byts ut en gång i kvartalet. I källaren finns ytterligare en stor utställningslokal där vernissager arrangeras på kvällarna. Det är en bra kombination och givande för både oss och galleristen. För hyresgästerna som har kundbesök blir Embassy House en väldigt attraktiv plats att visa upp, säger Anders Nilsson.

SYNERGIEFFEKTER

Bolagen som sitter i Embassy House finns exempelvis inom gaming och virtual reality. Många av bolagen är startups och bygger och utvecklar sina första produkter i lokalerna. Ofta med sin första finansiering.

– Vi har en bra korsbefruktning mellan bolagen. Det finns en relevans för dem att sitta här med likasinnade personer. Sedan starten har vi sett många projekt där bolag har samarbetet och även nyskapande av helt nya bolag. Det är synergier som har skett på naturlig väg med bakgrunden att Embassy House är nischade inom den här branschen, säger Anders Nilsson.


I Embassy House sitter man antingen i öppet landskap eller i kontor. Kontorens storlek varierar från 8 kvm till 1 000 kvm. Just nu finns bara två lediga rum kvar på Linnégatan. Kan man då dra slutsatsen att en expansion kan vara aktuell igen? Anders Nilsson utvecklar:

- Vi tittar givetvis på intressanta områden som kan utvecklas. Men vi har inget nytt, konkret som vi kan gå ut med i dagsläget. Överlag trodde jag inte att coworking-marknaden skulle växa så här snabbt. Vi är jättemånga aktörer inom flera olika nischer, vilket är bra. Det sista man vill ha är en hyresgäst som inte får något ut av platsen. Experterna förutspår en stor tillväxt av flexibla arbetsplatser i storstäder så den trenden kommer att fortsätta, säger han.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.