Få bättre koll på era avtal

1 januari 2021

Hur jobbar ni med hyresavtalen för er lager- och logistiklokaler? Det finns ofta mycket att hämta som ni kanske inte har koll på idag, menar Tomas Pendén på SundbornPendén.

avtal.jpg
Bild: Pixabay

Ni som driver ett företag vet att det finns en hel del att fundera på förutom att vara riktigt duktiga på just er kärnaffär. Era anställda ska må bra för att trivas och prestera och hela tiden försöker konkurrenterna göra sitt allra bästa för att konstant försöka ta andelar av er verksamhet. Inte helt konstigt om ni då inte har stenkoll på juridiken kring era lokaler.  Här följer fem viktiga frågor ni borde ställa er själva kring era lokaler för att få bättre koll.

1. Har ni rätt hyresavtal? 

Många låter bara hyresavtalet löpa på utan att fundera på om man betalar rätt pris, om de lokaler man använder fortfarande är de som är mest effektiva för verksamheten. Var det länge sedan ni etablerade verksamheten där den ligger idag, har förutsättningarna för hur ni arbetar och vilka marknader ni servar förändrats, har ni kanske vuxit i storlek? Flera av ovanstående frågor skulle kunna ge svaret att ni behöver flytta, snarare än att omförhandla ert nuvarande avtal. I de lägena uppkommer frågor rörande att komma ur det nuvarande avtalet i förtid.  Vad skulle det kosta i så fall? I de fall då era nuvarande lokaler begränsar er tillväxt/eventuellt behov av effektivisering så kan en flytt löna sig redan från första dagen. Trots att ni bryter ert nuvarande avtal.

2. Ligger hyresobjektet på rätt plats? 

Har era kunder ändrat sin geografiska placering? Kommer ert gods på andra vägar? Saker förändras under ett hyresavtals löptid och har avtalet hängt med eller finns det geografiska korrigeringar som skulle passa er bättre? Skulle ni t ex vilja minska lagerkapaciteten på en plats men öka på en annan? Fastighetsägaren är säkert mycket intresserad av en dialog om hur ni kan växa tillsammans. Se dock till att ha gjort ordentlig research så att era korrigeringar speglar er nya verklighet och därför stöttar den resa ni vill göra.

3. Betalar jag rätt? 

Vad är marknadshyran i det läge ni hyr? Vad betalar era grannar? Vad kostar det på andra platser i närheten? Det är såklart viktigt att ni har ett kostnadseffektivt avtal som speglar hur er förhyrda yta ser ut och vilket skick de är i.

4. Får jag det jag betalar för? 

Hur ser ansvarsfördelningen ut i ert avtal? Vem ska betala för saker som snöskottning, läckage i taket, dålig ventilation?

Om ovan frågor inte är specifikt avtalade - vad gäller då?

Väldigt ofta ser vi att hyresavtalet signeras för sedan att aldrig mer tittas på igen. Många saker görs av "gammal vana" och det finns förvånansvärt många aspekter som hyresavtalet faktiskt missar. Ett enkelt sätt är att gå igenom hyresavtalet för att säkerställa att ni inte missat uppenbara aspekter som faktiskt är reglerade, men som glömts bort.

5. Kan jag förbättra mitt avtal till nästa period? 

Vad är marknadsnormen för denna typ av avtal i nuläget? Finns det saker att förhandla in till nästa hyresperiod? Har vi missat något? Gör en genomlysning av hyresavtalet så att ni vet vilka rättigheter och skyldigheter ni har som kan hjälpa er att få till stånd de förändringar ni önskar till nästa period.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.