Ett urval av inredningstrender

20 mars 2018

Mörka träslag, starka färger och hållbara lösningar. Det var några av de mest utmärkande trenderna på Vårmässan i Malmö. Södra Sveriges största mässa lockade arkitekter och inköpare från både näringsliv och offentlig sektor för att se det senaste inom möbler och inredning.

Vårmässan.jpg
Lammhults Add Cable Table och stolen Rose från Massproductions. Foton: Emmy Jonsson

Både nordiska och internationella varumärken fanns representerade när Input interiör för 19:e året i rad arrangerade Vårmässan i Malmö. I år medverkade över 68 utställare som alla visade spännande nyheter för offentlig miljö. Flera av dem ställde ut under Stockholm Furniture & Light Fair och nu fick även Malmö chansen att se det bästa urvalet från mässan.

Mörkare och dovare

Naturmaterial som kork, läder, sisal och trä var det som syntes mest bland utställarna på mässan. Träslagen var mörka, och gärna i rökta och betsade toner. Trenden tog sig uttryck i bland annat Massproductions stol Icha och fåtölj Rose, helt skulpterad i trä. Båda produkterna är formgivna av Chris Martin, som belönades med utmärkelsen Årets Stol på ELLE Decorations Swedish Awards. På årets färgpalett syns starka färger tillsammans med dova, varma toner av smutsrosa och aprikos. Tidigare års gråa kulörer får nu ge vika för olika nyanser av beige och brunt.


Vi ser en ökning av produkter framtagna för att passa in i dagens flexibla och digitala miljöer.


Flexibelt och digitalt

Digitaliseringen har förändrat många organisationers arbetssätt och flera av utställarna presenterade smarta och flexibla lösningar. Lammhults lanserar Add Cable Table, en utveckling på bordet Add. Precis som namnet antyder har sidobordet utökats med en kabellösning, med både eluttag och USB-port.

– Vi ser en ökning av produkter framtagna för att passa in i dagens flexibla och digitala miljöer. Många ställer krav på funktionell design och det är alltid spännande att se hur möbeltillverkarna tar sig an utmaningen. Jag tänker till exempel på Offecct som presenterar en ottoman med integrerade bord där du kan sitta och arbeta på din laptop och samtidigt ladda telefonen. I takt med att de aktivitetsbaserade miljöerna ökar så ser vi också fler ljudabsorbenter som förutom att ge en behagligare akustik också kan bli en inredningsdetalj, säger Niclas Mattsson, platschef på Input interiörs kontor i Malmö.

Återbruk

Många möbelproducenter gör sin tolkning på olika former av återbruk – antingen genom att återanvända spillmaterial till nya produkter, eller i form av att erbjuda reparationstjänster som ger gamla möbler nytt liv. Ett exempel på det senare är Swedese, som låter certifierade möbeltapetserare renovera slitna Laminofåtöljer.

Ett prov på hållbar design är Offeccts stol Jin som utsågs till Bästa produkt under Stockholm Furniture & Light Fair. Stolen är tillverkad i 100% biologiskt linfiber, som ofta används till tyg eller papper. Linfibrernas tunna lager resulterar i en stol med ett hårt skal runt en kärna av luft, vilket gör stolen oerhört lätt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.