Ett modernt huvudkontor

10 augusti 2021

I våras flyttade Fabege in i sitt nya huvudkontor i Arenastaden – en fastighet som Studio Stockholm Arkitektur har haft i uppdrag att transformera, parallellt med uppdraget att utveckla det nya huvudkontoret på de översta våningsplanen. Resultatet är en fastighet med ljusa och flexibla lokaler i en expansiv stadsdel samt ett modernt huvudkontor.

Fabege.jpg
Bild: Fabege

Samarbetet mellan Fabege och Studio Stockholm inleddes redan under 2019 i och med att Fabege påbörjade arbetet med att identifiera en fastighet för det nya huvudkontoret. Beslutet landade på Stigbygeln 2 – ursprungligen en industrifastighet från 1950-talet, belägen i Arenastaden, i behov av upprustning.

Vi har också lyckats öppna upp fastigheten på ett sätt som gör den till en naturlig, och attraktiv, del av närområdet.

Studio Stockholm har därefter fungerat som strategisk rådgivare genom hela processen med att omvandla fastigheten, från en anonym byggnad med plats för en hyresgäst till ett flexibelt kontorshus med generösa ljusinsläpp, moderna funktioner och stora gemensamhetsytor. Uppdraget var att ge Stigbygeln ett nytt liv och fokus för arbetet – som innefattat både exteriör och interiör – har varit att hitta lösningar som garanterar hållbarhet över tid och att skapa en sammanhållen estetik för fastigheten som helhet. 

Fastighet har fått ny framtid

- Det är med stolthet vi kan konstatera att Stigbygeln 2 har fått en ny framtid – det är nu en fastighet som möter de olika behov som dagens hyresgäster har. Vi har också lyckats öppna upp fastigheten på ett sätt som gör den till en naturlig, och attraktiv, del av närområdet, säger Alessandro Cardinale, grundare och uppdragsansvarig arkitekt på Studio Stockholm.

Parallellt har Studio Stockholm också haft uppdraget att utveckla Fabeges nya huvudkontor som finns på de översta våningsplanen i fastigheten. Också här har studion fungerat som strategisk partner med ansvar för analys och arbetsplatsstrategi, programmering, konceptutveckling samt design.


Nytt kontorskoncept

Det nya kontorskonceptet har tagit utgångspunkt i Fabeges varumärke och värdegrund, med särskilt fokus på en välkomnande miljö som andas innovation och entreprenörskap. En viktig aspekt har varit ambitionen om att kontoret ska upplevas som folkligt och jordnära, gärna med en fyndig underton. Detta återspeglas i en varm och modern palett, hållbara materialval och återkommande grönskande inslag. 

- För oss på Fabege var arbetet med vårt nya huvudkontor inte bara en resa där vi skulle översätta strategier, värderingar och ledord till en fysisk miljö. Utan kontorsutveckling är en betydande del av vår kärnverksamhet och det vi skapar här är något som representerar det som är absolut viktigast för oss. Det här är något som vi kan och där vi har medarbetare som besitter djupa kunskaper. Vi har därför velat vara aktiva i allt från framtagande av koncept och färgpalett till planlösning, logistik och tekniska vägval. Vi tycker att Studio Stockholm balanserat projektet väl och de har hjälpt oss med allt från gestaltning, prioritering till strategiska vägval. Tillsammans med Studio Stockholm har vi arbetat fram ett koncept och en arbetsplats som speglar vilka vi är och vad vi står för. Vi har velat skapa ett kontor där både medarbetare och intressenter trivs, inspireras och vill vara. Nu ser vi fram emot att få öppna upp på riktigt, säger Linn Dahlberg, affärsutvecklare Fabege och i detta projekt ansvarig för koncept och arbetsplats.

Framåt ska huvudkontoret också fungera som ett showroom för Fabeges erbjudande och projekt vilket betyder att man dels har skapat en dedikerad yta för det syftet, dels integrerat förutsättningar för att hela kontorslokalen ska kunna bidra med inspiration och referenspunkter.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.