En tillbakablick inför hösten

5 september 2019

I mars gick Vårmässan av stapeln i Malmö och lagom nu när hösten snart knackar på dörren gör vi en tillbakablick. På mörka träslag, starka färger och hållbara lösningar. Det var några av de mest utmärkande trenderna på mässan.

Emmy Jonsson_Input_Rose från Massproductions.jpg
Rose från Massproductions. Foto: Emmy Jonsson

Både nordiska och internationella varumärken fanns representerade när Input interiör för 19:e året i rad arrangerade Vårmässan i Malmö i mars. I år medverkade över 68 utställare som alla visade spännande nyheter för offentlig miljö. 

Vi ser en ökning av produkter framtagna för att passa in i dagens flexibla och digitala miljöer. 

Naturmaterial som kork, läder, sisal och trä syntes mest bland utställarna. Träslagen var mörka, och gärna i rökta och betsade toner. Trenden tog sig uttryck i bland annat Massproductions stol Icha och fåtölj Rose, helt skulpterad i trä. Båda produkterna är formgivna av Chris Martin, som belönades med utmärkelsen Årets Stol på ELLE Decorations Swedish Awards. På årets färgpalett syns starka färger tillsammans med dova, varma toner av smutsrosa och aprikos. Tidigare års gråa kulörer få ge vika för olika nyanser av beige och brunt.

Funktionell design

Digitaliseringen har förändrat många organisationers arbetssätt och flera av utställarna presenterade smarta och flexibla lösningar. Lammhults lanserade Add Cable Table, en utveckling på bordet Add. Precis som namnet antyder har sidobordet utökats med en kabellösning, med både eluttag och USB-port.

– Vi ser en ökning av produkter framtagna för att passa in i dagens flexibla och digitala miljöer. Många ställer krav på funktionell design och det är alltid spännande att se hur möbeltillverkarna tar sig an utmaningen. Jag tänker till exempel på Offecct som presenterar en ottoman med integrerade bord där du kan sitta och arbeta på din laptop och samtidigt ladda telefonen. I takt med att de aktivitetsbaserade miljöerna ökar så ser vi också fler ljudabsorbenter som förutom att ge en behagligare akustik också kan bli en inredningsdetalj, sa Niclas Mattsson, platschef på Input interiörs kontor i Malmö.

Återbruk på flera sätt

Många möbelproducenter gör sin tolkning på olika former av återbruk – antingen genom att återanvända spillmaterial till nya produkter, eller i form av att erbjuda reparationstjänster som ger gamla möbler nytt liv. Ett exempel på det senare är Swedese, som låter certifierade möbeltapetserare renovera slitna Laminofåtöljer.

Ett prov på hållbar design är Offeccts stol Jin som utsågs till Bästa produkt under Stockholm Furniture & Light Fair. Stolen är tillverkad i 100% biologiskt linfiber, som ofta används till tyg eller papper. Linfibrernas tunna lager resulterar i en stol med ett hårt skal runt en kärna av luft, vilket gör stolen oerhört lätt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.