En ny blandstad mitt i staden

16 mars 2022

I Linköping växer Ebbepark fram, en helt ny blandstad där man tagit vara på möjligheten att bygga hållbart. Från ett äldre industriområde till framtidens tillväxtmiljö med bostäder, företagslokaler och ett levande stadsliv. ”Områdets vision är att vara en modig, omtänksam och smart del av staden”, säger Eva Ankarberg, kommunikationschef på Sankt Kors.

Bild: ÅWL arkitekter, Sankt Kors och David Einar.
Bild: ÅWL arkitekter, Sankt Kors och David Einar.

Ebbepark utvecklas av Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter, tre kommunägda fastighetsbolag med ansvar för kommersiella lokaler, bostäder och lokaler för offentlig verksamhet.

– I Ebbepark byggs inte bara en blandad stadsdel med bostäder och verksamhetslokaler sida vid sida utan de byggs som en integrerad stadsdel där alla tre aktörer tar ansvar för helheten, säger Eva Ankarberg, kommunikationschef på Sankt Kors.

Samtidigt som en helt ny typ av blandstad växer fram tar man vara på möjligheten att bygga hållbart på riktigt. Genom Testbädd Ebbepark, som drivs av de tre fastighetsbolagen tillsammans med företag, universitet och forskningsinstitut, utforskas smarta lösningar och innovationer och involverar dem som bygger, bor, jobbar och besöker Ebbepark.

– Det kan handla om att stimulera fossilfri bygglogistik genom att erbjuda byggentreprenörerna att tanka HVO på plats, testa sensorer i lokaler och bostäder eller ett forskningsprojekt med mjukare värden som ska undersöka hur mötesplatser bättre kan utformas och nyttjas för att öka social interaktion och stärka gemenskap.

Unik byggnad i trä

Beläggningen är hög i de befintliga ytorna. I det nya kvarteret Verkstan finns några lediga kontorslokaler kvar och i grannkvarteret Dynamiken bygger Sankt Kors ytterligare två byggnader som kommer stå klara för inflytt i början av 2023. Den ena byggnaden, Magasinet, är Linköpings allra första kontorshus som byggs helt i trä.

– Uthyrningen pågår för fullt, allt från enskilda platser i coworkingytorna i byggnaden Spektrum till egna kontor eller hela byggnader. Nya företag flyttar in så gott som varje vecka och just nu finns cirka sextio företag i Ebbepark.  Det finns ingen uttalad branschinriktning utan här finns en mix av företag som attraheras av områdets helhetserbjudande. Bland annat finns företag inom spelutveckling, med-tech, visualisering och hälsa, säger Eva Ankarberg.

De flesta av ytorna går att anpassa efter hyresgästernas behov, störst möjlighet till anpassning finns i de byggnader som nu är under uppförande, Norra Fabriken och trähuset Magasinet.

”Det mesta för livet och arbetslivet”

För de företag som ligger i framkant och vill utvecklas och trivas med andra företag är Ebbepark idealiskt. Här finns en modig innovationskultur med goda förutsättningar för företag att dela såväl idéer som resurser med varandra i ett levande community. 

I Ebbepark finns tillgång till både coworking och gemensamma mötesytor som underlättar och stimulerar företagens utveckling och tillväxt. Områdets vision är att vara en modig, omtänksam och smart del av staden. De företag som attraheras av det och vill vara med att bidra till att uppfylla det passar och trivs i Ebbepark.

– Här blir man också del av ett ambitiöst hållbarhetsprogram som säkerställer låg energianvändning, återvinning av material, förutsättningar för biologisk mångfald och mycket mer, bara genom att bo eller ha sin verksamhet här. 

På bara 10 minuter på cykel når man de flesta delar av staden, Ebbepark har ett strategiskt läge mitt emellan city, Linköpings universitet, Mjärdevi och universitetssjukhuset. På några minuters promenadavstånd finns Vallaskogen ett naturreservat mitt i stan som erbjuder härliga lunchpromenader eller varför inte ett walk and talk-möte. Och såklart finns det alla möjliga slags kringtjänster i området.

Här blir man också del av ett ambitiöst hållbarhetsprogram.

– I Ebbepark finns det mesta för såväl livet som arbetslivet. Butiker, restauranger, caféer, och samhällsservice som skola, vårdcentral och apotek. En stor träningsanläggning erbjuder allt från en fullstor bollhall till gruppass, gym och behandlingar. Här finns också Linköpings Makerspace, en plats för skapande där kreativa människor träffas och delar på verktyg, maskiner och idéer. Allt från vävstolar till 3D-printers. Hållbar mobilitet är en viktig del av områdets utveckling och här finns både bil och lådcykelpool, säger Eva Ankarberg avslutningsvis.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.