En lustgård med kontor

11 december 2018

När man har hyresgäster med sig kör Kungsleden igång bygget av sitt nya kontorshus i Hyllie. Ett hus som får en större mening, där Kungsleden jobbar utifrån människorna med hjälp av sitt eget koncept ”Symbiotic Building”. I Eden, på Hyllie Boulevard, skapas en lustgård med kontor. Där naturen alltid är nära.

Eden är Kungsledens första ”Symbiotic Building”, men garanterat inte den sista. Här kommer människans välmående i första rummet tillsammans med förstklassig service och smarta, digitala lösningar som främjar produktivt arbete och uppmuntrar till en balanserad vardag. 

– Eden har en större mening och är inget vanligt kontorshus, bedyrar Tina Lindh, Fastighetsutvecklare, Kungsleden. Det är ett fantastiskt roligt projekt att jobba med och vi märker att vi är något riktigt bra på spåren. Inte minst för att även andra fastighetsägare hör av sig och är intresserade. 

”Symbiotic Building”

Det framtida kontorshuset på Hyllie Boulevard kommer att bli
7 876 kvm stort men när Tina Lindh får fortsätta berätta börjar hon med att plocka bort själva byggnaden. 

– För oss är innehållet det viktigaste, att vi jobbar utifrån människorna i huset. Vi är intresserade av människans behov och vill främst stötta upp med det som framtidens arbetsplats, och alla dess olika generationer, behöver. Vi måste också synka oss med andra branscher, och inte minst den tekniska utvecklingen, för att hänga med. 


Det är verkligen innehållet som ska bära huset, byggnaden ska bara rama in allt.


"Ett intelligent kontor med hjärta", så beskriver Kungsleden sitt Eden. Och i det varumärkesregistrerade konceptet, ”Symbiotic Building”, ryms fyra hörnstenar som Kungsleden aktivt jobbar med. 


Eden ska främja människors välmående, menar Tina Lindh på Kungsleden. Bild: White


Den största och viktigaste delen är ”Hälsa”.

– Byggnaden ska främja människors välmående, menar Tina Lindh. Ju bättre vi mår desto kreativare och effektivare blir vi ju. Det finns mycket forskning kring detta. Vi lägger även stor vikt vid hur vi kan ta hand om och främja våra hyresgästers välmående även efter att huset är färdigbyggt och företagen inflyttade. Vi kommer absolut satsa på en mer engagerad förvaltning.

För att konkretisera parametern ”Hälsa” väljer Kungsleden att certifiera Eden enligt WELL v2. En certifiering som utgår från tio kategorier: luft, ljus, vatten, ljud, kost, motion, välbefinnande, material, social gemenskap och termisk komfort. 

Service och intelligens

Även service blir en viktig del då gränsen mellan hem och arbete suddas ut mer och mer. 

– Eden ska bli lite som ett hotell som har det mesta, där även innehållet ska attrahera. Eftersom vi numera kan vara ständigt uppkopplade jobbar vi inte bara mellan kl 8 och 17 och då blir det viktigt att även ta hemmet till arbetet. Vi vill kunna stötta med service som underlättar livet. Det kan handla om paketleveranser, catering, mötesrum m m. Det handlar om att skapa en communitykänsla. 

En tredje hörnsten är intelligens och smart teknik. 

– Smart teknik kan exempelvis innebära en app som används för att kunna kommunicera inom communityt, sensorer som visar vilka ytor som används just nu eller var det är varmt eller kallt på kontoret. Det kan också handla om smarta växter som rengör luften eller annan teknik som uppmuntrar rörelse. Vi skapar också ett mötesrum, Spektrum, fyllt med high tech, där man kommer att kunna testa teknik utanför sin comfort zone. Men det är väldigt viktigt att endast använda teknik som främjar välmåendet, för mycket teknik kan stressa. 

Nära naturen

Den fjärde och sista hörnstenen handlar om kärleken till naturen. 

– Vi vill att hyresgästerna ska känna att naturen är nära även inomhus, främst i de gemensamma zonerna, förklarar Tina Lindh. Vi ska bland annat skapa en medelhavszon med tillhörande växter men kommer också jobba med ljud, ljus och dofter som imiterar naturen.