En flirt med 60-talet

1 april 2021

I slutet av förra året slog Vasakronan upp portarna till Arena Sergel i Stockholm. Tre våningsplan med ett helt nytt kontorskoncept. Kanozi Arkitekter har varit med och skapat 150 flexarbetsplatser, över 30 mötesrum, flera loungeytor och fantastiska miljöer och ritat interiör och entréer som flirtar med platsens 60-talshistoria.

Kvarteret som utgör nya Sergelhuset uppfördes från början åt Skandinaviska Enskilda Banken och utvecklingen av Sergels torg på 60-talet. Kanozi Inredning & Design har flirtat med platsens historia och behållit delar av den tidigare inredningen som ett medvetet val och hållbarhetstänk. Originaldetaljer och konstverk från tidigare livsepoker har bevarats och fått nytt liv i de nya välkomnande och inkluderande lokalerna. Med varma, taktila material och oväntade kombinationer av inredning, har en omfamnande atmosfär skapats som en vill stanna kvar och vistas i.

Jag tror att alla som har varit involverade i Arena Sergel har blivit inspirerade och motiverade till att leverera en genomtänkt slutprodukt med hög kvalitet för att förverkliga Vasakronans framtidsvision om en supermodern och kreativ arbetsplats.

Inredningsdesignen har främst fokuserat på människans välbefinnande, smart teknik och flexibilitet för en varierande vardag, oavsett om en behöver jobba i större grupper eller i enskildhet, här finns arbetsplatser för alla. Förutom den fysiska designen, har stor vikt lagts på att tillfredsställa människans alla sinnen – ljud, ljus och doft har fått ta stor plats för att förstärka upplevelsen på Arena Sergel. Vad gäller ljud och doft-designen, har man med stor framgång arbetat tillsammans med Lexter Ljuddesign.

– Det har varit ett otroligt spännande projekt för oss att jobba med. Vi har verkligen uppskattat samarbetet med alla duktiga projektörer, konsulter och entreprenörer. Dessutom har vi haft en nytänkande kund som visat ett stort engagemang genom projektets gång. Jag tror att alla som har varit involverade i Arena Sergel har blivit inspirerade och motiverade till att leverera en genomtänkt slutprodukt med hög kvalitet för att förverkliga Vasakronans framtidsvision om en supermodern och kreativ arbetsplats, säger Thea Foss Henriksen, inredningsarkitekt på Kanozi Inredning & Design.

Kanozi har varit ansvariga inredningsarkitekter och Ciceron Projekt har ansvarat för hyresgästens projektledning genom hela projektet.

– Vi har tidigare jobbat med Vasakronan för andra projekt i bland annat i Uppsala, Stockholm, Malmö och Göteborg. Vi är såklart oerhört stolta över att ha fått fortsatt förtroende med att arbeta vidare med fler och mycket större projekt. Arena Sergel i centrala Stockholm är ett av dessa prestigeprojekt, säger Lisa Jonsson, arkitekt och huvudägare på Kanozi Arkitekter.

Läs mer om Arena Sergel här


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.