En del av framtidens Kungsbacka

7 augusti 2018

Aranäs Fastigheter har varit aktiva i Kungsbacka sedan 1941 och vill nu ta staden in i framtiden. Det gör man genom att bygga stadsdelen Valand, mitt i centrum. Totalt utvecklas sju kvarter med hyres- och bostadsrätter, restauranger och butiker i gatuplan och totalt 13 000 kvm kontor. Nästa år är det inflyttning i det första huset, ett färgsprakande landmärke.

Valand blir en helt ny stadsdel som knyter ihop Innerstaden med Kungsmässan. Vart och ett av de totalt sju kvarteren som kommer att byggas fram till 2025 har sin egen funktion och karaktär. Totalt kommer Valand att erbjuda cirka 150 hyresrättslägenheter och ungefär lika många bostadsrättslägenheter, plus 13 000 kvm kontorsyta och 2 000 kvm handelsyta. Aranäs vill hitta en spännande mix av företag som får stadsdelen att leva upp dygnets alla vakna timmar och i gatuplan kan man se fram emot både shopping, caféer och restauranger.

Tar ansvar 

- Aranäs fokuserar alltid på stadens och invånarnas behov och vi är mycket glada över att kunna skapa Valand, menar Jonas Håkansson, VD sedan 8 år på Aranäs Fastigheter. Detta blir en modern stadsdel, vi bygger för framtiden helt enkelt. Alla städer måste utvecklas, så även Kungsbacka.

Både näringslivet och kommunen mår mycket bra, många satsar på att utveckla Kungsbacka just nu. Staden växer kraftigt och befolkningen ökar samtidigt som företagen blomstrar. Vilket betyder att efterfrågan på nya kommersiella ytor är stor. 

- Vi upplever en jättebra efterfrågan, just nu önskar jag att vi hade haft ännu mer yta att erbjuda, konstaterar Jonas Håkansson.

En av Kungsbackas fördelar är närheten till Göteborg plus pendeltrafiken som dessutom ska byggas ut. 

- Och Valand kan inte ligga mer centralt i Kungsbacka med sitt stationsnära läge några minuters promenad från resecentrum, fortsätter Jonas Håkansson. Ett läge som gör att företag som etablerar sig här blir en attraktiv arbetsgivare. Dessutom ligger Kungsmässan Köpcentrum alldeles bredvid.

Ett läge att förvalta alltså och ta ansvar för. Något som Aranäs Fastigheter också gör. 

- Vi såg möjligheterna här redan 2004/2005 men av olika anledningar dröjde det fram till 2016 innan vi kunde byggstarta projektet. Genom 3D-fastighetsbildning kommer vi att äga gaturummet i alla sju kvarteren, något som på lång sikt är mycket bättre än att bostadsrättsföreningarna ska ansvara för det. 

 

Kvarter 6 först ut

Vid hörnet Varlavägen/Kungsgatan växer just nu första etappen, Kvarter 6, fram. 2016 gick startskottet för detta första flerfunktionshus som står inflyttningsklart nästa år. Huset har byggts med eget kapital, utan några klara hyresgäster från start. 

- Vi jobbar annorlunda än många andra men har också resurserna för det, menar Jonas Håkansson. Och vi gör så för att vi tror på Kungsbacka. Kan man se ett hus i skala 1:1 blir det lättare att hyra ut och redan nu har vi därför många som visar ett stort intresse för de nästkommande etapperna. 

Just nu pågår uthyrningsarbetet för fullt och många fina hyresgäster kommer att flytta in i det färgsprakande huset vars arkitektur både tar plats och väcker uppmärksamhet. Staden har fått ett nytt landmärke, mitt i centrum. Kvarter 6 inrymmer 4 200 kvm nya kontors- och butiksytor plus 400 p-platser. 

Drygt 500 kvm av dem har Handelsbanken skrivit avtal för. 

- Vi för diskussioner även med fler banker, avslöjar Jonas Håkansson och förhoppningsvis landar vi även ett större avtal med ett internationellt företag inom kort. 


Vi upplever en jättebra efterfrågan, just nu önskar jag att vi hade haft ännu mer yta att erbjuda.


Bostäder och kommersiellt

Varje kvarter i Valand kommer att ha sin egen funktion och karaktär. I vissa av fastigheterna arbetar man, i andra bor man, och så finns det de hus där man både arbetar och bor. Det här kommer att skapa en levande stadsdel, där varje funktion är viktigt för helhetskänslan, menar Jonas Håkansson. 

- Vi kommer växelvis att bygga både bostäder och kommersiella ytor. Nästa byggstart blir 2019 då vi börjar bygga Kvarter 1 och Kvarter 7 parallellt. Alla handlingar är klara.

Kvarter 1 byggs vid hörnet Varlavägen/Borgmästaregatan där två hus sammanlagt

ska innehålla 92 hyresrätter, 4 100 kvm kontor och 1 130 kvm butiksyta. Huset med kontors- och handelsytorna har arbetsnamnet Guldhuset, något som skvallrar om hur fasaden kommer att se ut. 

Kvarter 7 får i sin tur ett fantastiskt läge med butiker ut mot Kungsgatan och mot Valands gångstråk. I våningarna ovanför skapar Aranäs 43 hyresrätter. Båda kvarteren ska stå klara för inflyttning år 2020. 

Fortsättning följer

Samma år, 2020, planerar Aranäs att byggstarta Centrumhuset. I Centrumhuset bor man inte, här arbetar man. 1 600 kvm kontorsyta tillsammans med 600 kvm butiksyta i direkt anslutning till Valands promenad kommer att stå inflyttningsklart 2021. 

- Här kan det bli aktuellt med ett kontorshotell och/eller coworking-ytor, tror Jonas Håkansson. Något som borde passa de många enmansbolagen här i Kungsbacka.

Ytterligare 50 hyresrätter ska sedan byggas i Kvarter 5 som också byggstartas 2020 med inflyttning 2022. För att få en levande gatumiljö lämnar Aranäs här plats för flera butiksytor i gatuplan. 

Kvarter 4 blir nästa spännande kvarter med 42 bostadsrätter och lokalytor i direkt anslutning till Majblommans plats, den charmiga torgmiljön runt Gula Villan. Byggstart skrivs till 2021 och inflyttning planeras till 2023. 

I Kvarter 3, som byggstartas 2022, skapas 65 bostadsrätter i olika storlekar och i gatuplan kommer det finnas trevliga butikslokaler som även dem bland annat vetter ut mot Majblommans plats, i anslutning till Gula Villan. Inflyttning blir 2024. 

Bygget av Kvarter 2 inleds därefter 2023. Ett kvarter som, tillsammans med Kvarter 1, kommer att bilda porten in till Valand från Kungsmässan. Detta kvarter, med 3 000 kvm toppmodern kontorsyta, får en både vågad och stilren arkitektur. En ljus fasad kommer att skapa en pampig kontrast till Guldhuset på andra sidan Valands promenad. I gatuplan blir det butiker och kanske ett café eller en restaurang. Bygget inleds 2023 med inflyttning 2025.

Och med det står hela Kvarteret Valand klart och framtiden har hittat sin plats i Kungsbacka.   Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.