Effektivare på hemmaplan

14 december 2021

En majoritet av tjänstemännen fortsätter att förlägga en stor del av sin arbetstid på distans även efter att rådet om hemarbete togs bort i slutet av september. Del två av Sodexos arbetslivsstudie som görs av Novus visar att nästan hälften jobbar mer när de är hemma än på kontoret. En av tre jobbar mer eftersom de sparar tid på att slippa pendla till jobbet.

Nyligen publiceras rapporten ”Mindre tid på jobbet – mer tid för jobbet”, den andra delen av Sodexos arbetslivsundersökning som publiceras kvartalsvis. Medan restauranger, kultur- och sportevenemang har sett publiken återvända har det inte varit alls lika självklart att gå tillbaka 100 procent till den gemensamma arbetsplatsen.

Med rätt förutsättningar så blir därför ett flexibelt arbetsliv både en vinst för arbetsgivare och arbetstagare.

Det har skett en signifikant ökning från 38 procent i augusti till 44 procent som nu planerar att jobba 100 procent på kontoret – men det är fortsatt en majoritet som jobbar på distans helt eller delvis. Det vanligaste är att man jobbar två dagar på distans (18 procent) följt av en dag på distans (14 procent). Den största skillnaden är att andelen som jobbar 100 procent på distans har sjunkit från 13 procent till 5 procent.

48 procent jobbar mer

Det finns flera skäl för företag och organisationer att få tillbaka sina medarbetare till den gemensamma arbetsplatsen. Inte minst socialt då det är många som saknat att inte träffa sina kollegor fysiskt. Men om skälet främst är att produktiviteten ska öka finns det en uppenbar risk att det blir ett bakslag. Hela 48 procent av de som idag jobbar på distans uppger nämligen att de jobbar mer hemifrån än på den gemensamma arbetsplatsen. Bara 11 procent uppger att de jobbar mindre.

- Med distansarbetet har många i praktiken fått en arbetstidsförkortning, då pendlingstiden försvunnit. Det är tid som används för att minska stressen i vardagen, till träning och återhämtning – men också till stor del för att jobba mer. Med rätt förutsättningar så blir därför ett flexibelt arbetsliv både en vinst för arbetsgivare och arbetstagare, säger Johanna Langer, Business Transformation Lead på Sodexo.


Det rör sig om mycket tid som sparas in. Nästan hälften av de som jobbar på distans sparar mer än en timme om dagen på att jobba hemifrån. Vad gör då de som jobbar på distans och tjänar minst en halvtimme om dagen? Vanligast är hushållssysslor, följt av sover längre, tränar oftare och jobbar mer. De får även mer tid för hobbys, umgås med barn och vila. Det här borde bli en vinst för arbetsgivaren som får mer arbetad tid, samtidigt som medarbetarna får tid att både återhämta sig och röra på sig.

Få har riktlinjer

Men trots att många organisationer nu har över ett och ett halvt års erfarenhet av utbrett distansarbete är det ännu ganska få som har tydliga riktlinjer för hur framtidens arbete ska utformas. Vanligast är att närmaste chefen tar beslut om distansarbete, men var femte arbetsgivare har inte bestämt vad som gäller.

När företagsledningar nu utvecklar sin arbetslivsstrategi finns det en uppenbar risk att man underskattar två saker. Dels vikten av den produktivitetsökning som skett i en stor del av organisationen och som denna undersökning tydligt visar. Dels den stora risk som det kan innebära att brett kommendera tillbaka en stor del av medarbetarna till kontoret, vilket kan skapa stora problem både för att behålla och attrahera talang.

- Vår undersökning visar på stora vinster för både arbetsgivare och arbetstagare att se arbetslivet som något större än arbetsplatsen. Det finns mycket att vinna på att hitta nya sätt att arbeta, men varje företag måste göra sin egen arbetslivsstrategi, där de inkluderar medarbetarnas erfarenheter för att det ska bli framgångsrikt, säger Johanna Langer.

Undersökningen visar också:

Det är färre som har möjlighet att jobba så flexibelt som de vill jämfört med förra mätningen. Det är nu nästan var femte som är inte får den grad av flexibilitet som de önskar.

Det finns en marginell ökning av de som funderar på att byta jobb, framför allt är detta tydligt bland de som trivts med arbetslivet under pandemin där tre av tio nu går i jobbytartankar.

Ett bättre ledarskap toppar nu listan på vad som skulle göra arbetssituationen bättre, men möjligheten att jobba mer flexibelt ligger som nummer två följt av en trevligare arbetsmiljö på kontoret.

Om undersökningen:

Undersökningen omfattar 1 006 intervjuer av förvärvsarbetande tjänstemän i privat och offentlig sektor. Undersökningsföretaget Novus genomförde undersökningen mellan 22-27 oktober på uppdrag av Sodexo.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.