Ebbepark tar framtiden till Linköping

24 april 2020

Sankt Kors är ett kommunägt fastighetsbolag i Linköping. Med flera stora projekt är det ett som sticker ut i mängden: Ebbepark. Intervju med Eva Ankarberg, kommunikations och marknadschef på Sankt Kors.

Illustration: Arrow Arkitekter

Att påstå att det händer mycket inom Sankt Kors och Linköping just nu är närmast en underdrift. Det kommunägda fastighetsbolaget har en rad spännande projekt på gång. Det gäller inte minst det som håller på att ta fäste i Ebbepark, en gammal företagspark som genomgår en förvandling till en hållbar stadsdel där bostäder, skola, demoverkstäder, restauranger,  kontor och mycket mer ska samexistera. 

– Det är tillsammans med våra systerbolag som vi utvecklar Ebbepark. Sankt Kors bygger det första kvarteret med bland annat 20 000 kvm kontor. Stångastaden bygger 750 nya bostäder och Lejonfastigheter bygger skola och kontor för offentlig verksamhet. En del av de existerande kontorsbyggnaderna byggs om, men många rivs också på grund av att de har passerat bäst före-datum, säger Eva Ankarberg. 


Historisk mark

Ebbepark har en rik historia i Linköping främst med Wahlbecks fabriker. Wahlbecks var en av Linköpings största arbetsgivare vid mitten av 1900-talet och var framgångsrika med sin rep– och mattillverkning. När produktionen flyttade blev området till en anonym företagspark. Med de nya satsningarna lyfter området igen och samtidigt tas arvet från förr vidare in i framtiden. 

– Vi har hämtat väldigt mycket inspiration från den tiden. Wahlbecks tog hand om sin personal och arbetade redan då med sin resursdelning och hade ett miljötänk i framkant. Vi har valt att kroka arm med historien och med den värdegrunden in i framtiden, säger Ankarberg.

I dagsläget har Sankt Kors en vakansgrad på cirka fem procent i hela sitt bestånd. Uppdraget är dock att ha 15 procent lediga lokaler för att alltid ha möjlighet att erbjuda nya företag att etablera sig och växa i staden. Här har utbyggnaden av Ebbepark en viktig roll. 

– Många av dem som ska etablera sig i Linköping har uttryckt att de vill finnas i en stadsdel som lever dygnet runt. Med allt som Ebbepark kan erbjuda så ser de att det kommer att underlätta deras kompetensförsörjning, säger Eva Ankarberg. 


 Satsar på kluster

Exempel på områden som Sankt Kors har utvecklat är Vreta Kluster som är en kreativ arena för företag inom de gröna näringarna. Ett annat är Cavok District som ligger i anknytning till flygplatsen. Där växer en ny företagsmiljö på cirka 300 000 kvm fram. 

– Vi jobbar mycket med olika klustermiljöer och vi har ett antal sådana där företag kan samverka och dra nytta av varandra. Första byggnaden är under utveckling just nu i Cavok District. Det är ett perfekt läge mellan flygplatsen och järnvägen och kommer på sikt att rymma 30 000 arbetsplatser. Vi bygger inte nytt så ofta, därför är det här en väldigt spännande tid för oss. Det sker mycket i hela Linköping vilket är väldigt roligt att vara en del av, säger Ankarberg. 

Linköping befinner sig i en stark utvecklingsfas och med de stora satsningarna hoppas man kunna locka till sig nya etableringar samt värna om dem som redan har byggt sina verksamheter i staden. 

– Linköping erbjuder en perfekt kombination av karriärmöjligheter, högkvalitativt privatliv och naturupplevelser. Skogen är bara en kvart bort var man än befinner sig. Här finns ett välrenommerat universitet och många olika typer av företagskluster som även samverkar över gränserna – oavsett bransch. Samverkan är god och den finns i Linköping, säger Eva Ankarberg. 


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.