Det ultimata hemmakontoret?

25 februari 2021

Ett år in i pandemin sitter många av oss fortfarande hemma och jobbar. Det finns både fördelar och nackdelar men de flesta håller nog med om att det är en utmaning att få till en funktionell arbetsplats på hemmaplan. Här lotsar inredningsdesigner Wictoria Ostrelius på INTRO dig igenom frågeställningarna du behöver ställa dig för att skapa det ultimata hemmakontoret. Ta även del av tips på möbler och andra lösningar.

Ställ dig själv lite inledande frågor innan du börjar möblera om ditt hem:

 • Hur mycket arbetsyta behöver du?
 • Hur mycket förvaring behöver du?
 • Är du känslig för ljud?
 • Behöver du sitta i teamsmöten och/eller telefonsamtal ofta?
 • Är du i behov av ergonomiska hjälpmedel?
 • Hur många timmar per dag ska du sitta?
 • Ska hemmakontoret ha flera olika funktioner?
 • Är ordning och struktur viktigt för dig?
 • Måste möbleringen vara flexibel?

FYRA GRUNDREGLER

 • Se över belysningen
 • Välj stol med omsorg
 • Prioritera förvaring
 • Tänk ergonomiskt

 VÄLJ DIN PLATS

Om du vill skapa en plats med arbetsro i din hemmamiljö behöver du tänka till. Har du ett eget rum att husera i eller behöver du skapa en avskiljare i ett annat rum? Normalt sett är det ju oftast liv och rörelse i ett hem om man har familj. Vill man jobba helger och kvällar när resten av familjen är hemma är ett eget rum A och O.

HAR MAN PLATSBRIST FINNS ANDRA LÖSNINGAR

Du kan avskärma din arbetsplats med en gardinskena i taket och på så sätt skapa avskildhet på en annars gemensam yta. Välj då ett tjockt tyg som samtidigt kan fungera som en ljuddämpning. Du kan också ställa en bokhylla som avskiljare i rummet och fästa ett tyg i ryggen för att dölja insyn. Avdelare finns att köpa på exempelvis Ikea.

Har du inte möjlighet till dagsljus behöver du komplettera med mer belysning.

LJUSET

Försök placera din arbetshörna vid ett fönster. Dagsljuset är viktigt och gör oss generellt sätt piggare och mer koncentrerade. Har du inte möjlighet till dagsljus behöver du komplettera med mer belysning. Utöver allmänbelysningen från tak, välj en armatur med bra avbländning för att minska reflektioner i datorskärmen. Inred med flera bordsarmaturer som ger bra punktbelysning och som gärna är dimbara.

RÄTT MÖBLER

Den viktigaste möbeln är kontorsstolen. Sitter du längre perioder så köp en bra ergonomisk stol. Du kan hitta en för en bra peng och i bra skick på Blocket eller dylikt. Ett höj- och sänkbart skrivbord är självklart idealiskt så att man kan variera sig och även stå upp och jobba. Du kan exempelvis satsa på en stringhylla där du enkelt kan justera höjden på arbetsskivan efter hand och samtidigt få bra förvaring. Den finns även i en fällbar variant vilket är praktiskt på en liten yta. Andra lösningar på arbetsbord kan vara ett klaffbord, ett sminkbord eller kanske en gammal sekretär. Kolla vad du har hemma eller varför inte köpa billigt på second hand.

FÖRVARING

Behöver din arbetsplats andra funktioner, som t ex en syhörna, satsa då på bra förvaringslösningar så det inte blir stökigt.  Köp mappar, förvaringslådor, en hurts, pappershållare, anslagstavla och organisera din arbetsplats. En papperskorg för återvinning är bra att ha nära till hands. Använd en kaffemugg eller en glasburk för att ha alla pennor och saxar lättillgängligt.

INREDNING OCH TRIVSEL

Oavsett om du har liten yta så satsa på att få in grönska som ger energi. Det idealiska är att ha en neutral basfärg utan mönster på väggen som inte stör. Kika gärna på Pinterest för tips på kreativa, ombonade arbetshörnor. 

DISCIPLIN

Det är lätt att halka in i vardagssysslorna fast du är "på jobbet". Bestäm en tid då du startar din arbetsdag och planera din dag efter det. Skapa "att-göra-listor" för hela veckan som du bockar av för att på så sätt minska stressen. När din arbetsdag är slut, plocka undan allt och bestäm dig för att inte småjobba på kvällarna.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.