"Det är inne att arbeta ute"

14 februari 2019

Hur kommer våra kontorsmiljöer att se ut 2019? GoToWork ger här en rykande färsk trendspaning för det nya året. Läs om hjärnsmart arbete och att det är inne att arbeta ute.

arbeta ute.jpg
Att arbeta ute är inne. Bild: Pixabay

Medarbetarupplevelsen på arbetsplatsen – EWX 

I tidiga skeden arbetar vi ofta med personas och workstyles för att kunna designa flöden och funktioner i lokaler. Nu kan det brittiska undersökningsföretaget Leesman, med insamlad data från över 400 000 medarbetare världen över, även visa på vilka delar av kontoret som är viktigast för att skapa en bra medarbetarupplevelse, EWX. I år kommer den fortsatta och utvecklade metodiken för EWX, markant att påverka kontorens utveckling och öka arbetsplatsers effektivitet. 

Hjärnsmart arbete 

Vardagen och verkligheten har hunnit ifatt oss på alla plan i organisationen. Men i stället för att bejaka störningar och effektivitetstapp fajtar vi emot. Förståelsen för det holistiska perspektivet, när vi designar arbetsplatser och arbetsvardagen däri, är inte på allas Topp 3-lista, än. Men kommer så att vara innan året är slut. Förutom förståelsen för vad våra hjärnor behöver, för att må bra och kunna prestera när det behövs, kommer våra arbetsplatser under året att påverkas och utvecklas av självledarskap, fokusblock, nedkoppling och reflektion. 

Digitala arbetsplatsens verktyg 

Vi brukar säga att det var året 2010 som den digitala arbetsplatsen började utmana den fysiska. Trådlösa nätverk och smartphones möjliggjorde att apparaterna kopplades bort från uttagen i väggen. Och allt eftersom åren gick skjutsades data och kommunikation upp i molnet. De senaste åren har vi brottats med en missmatch mellan fysiska rörelsemönster och tekniska lösningar. I år förutspår vi: att stora steg inom arbetsplatsverktyg och "digitalt sömlöst arbete" kommer att förenas med arbetsplatsens utveckling. 


Att kontorsarbeta ute är inne. Det kommer vara något vi ser en markant ökning av under det kommande året.


Agilt arbete 

Agila arbetssätt har utretts, testats och utvärderats. Det som traditionellt förknippas med SCRUM och andra agila tekniker, är idag grundläggande för att uppnå organisationers krav på effektiva processer. För att kunna möta och ställa om i snabba förändringar. Tillmötesgå individers och teams behov av produktiv tvärfunktionell dialog. Och för att utveckla och öka kompetensen, blir våra arbetsplatser arenor för ständig samverkan och kontinuerlig förändring. Med kundens nöjdhet och iterativa processer i fokus. 

kontorsarbeta ute 

Trots att vi blir mer och mer medvetna om att människan mår bättre, håller sig friskare och trivs bättre utomhus än inomhus: tillbringar vi fortfarande mellan 80 och 90 procent av tiden inomhus. Att “kontorsarbeta ute” är "inne". Det kommer vara något vi ser en markant ökning av under det kommande året. Som en del av självledarskapet kommer vi att ställa oss frågorna: Vart tar jag vägen? Vilka arbetsuppgifter passar? Vad behöver jag för stöd? För att ta oss inifrån och ut.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.