De levererar klickbara kontor

14 april 2020

Flyttbara väggar, akustikmöbler eller tysta rum. ”Flexibilitet är vårt ledord”. Intervju med Daniel Lägersten, vd och grundare av Klickbara Rum

Hur ser er affärsidé ut?

– Vi utvecklar mobila kontorsprodukter såsom golvskärmar, mobila väggar, klickbara golv, tysta rum och glaspartier. De är alla flyttbara och återvinningsbara. Vi kallar affärsmodellen Klickbara kontor. Det innebär att vi kan dela av och skapa rum i rummen.

Hur kom ni på den här idén?

– Det började med att vi producerade golvskärmar för att dela av kontorsmiljöer. Men vi märkte i vår kundrelation att det fanns ett behov av att göra mer flexibla lösningar för befintliga lokaler. Det fanns en lucka på marknaden där små och medelstora fastighetsägare och företag inte hade råd att göra stora omfattande renoveringar. Jag insåg att det behövdes smartare lösningar helt enkelt.


Hur ser målgruppen ut?

– Det är ungefär 50/50 uppdelat mellan fastighetsägare och företag som vill ha våra lösningar. Det är företag som har befintliga lokaler men där verksamheten har förändrats i form av att personalstyrkan antingen har ökat eller minskat. Eller så kan det vara en fastighetsägare som står med tomma ytor som de vill hyra ut. Då kan de, med hjälp av våra produkter, istället dela upp lokalen och hyra ut till flera företag. Jag tycker att fastighetsbranschen är väldigt konservativ vad gäller  ombyggnationer och investeringar med långa avskrivningstider. Marknaden är inte beredd att betala det priset. Företagen letar istället efter kortare kontrakt och då är Klickbara rum en del av lösningen.

Hur har responsen sett ut?

– Väldigt bra. Det som är tillfredsställande för mig är att hjälpa människor och jag blir glad om jag kan göra skillnad. Vi har hittat rätt och det finns många företag och fastighetsägare som inte har sett den här lösningen innan. Vår hyresköpmodell reducerar behovet av likviditet så i grund och botten blir Klickbara rum en medinvesterare i att skapa lösningar för fastighetsägare.


Hur länge har ni varit verksamma?

– Det är drygt ett år sedan jag bestämde mig för att starta med bakgrunden av att det fanns en stor efterfrågan från marknaden. I augusti förra året offentliggjorde vi vår affärsidé.

Är ni verksamma i hela landet?

– Vi har sätet i Göteborg och där finns vår kärnverksamhet. Men vi har levererat till Stockholm och vi har ett projekt uppe i Borlänge.

Hur märker ni av coronakrisen?

– Man skulle kanske tro att vi också har drabbats negativt men det är snarare tvärtom. Det är nu som telefonen börjat ringa. Mitt i krisen behövs det omställning av befintliga lokaler och anpassning av nya samt att kassan behöver en mer kreativ finansieringsmodell. Stora företag som har jättelokaler söker alla möjligheter att hitta en hållbar ekonomi nu. Kanske vill de dela av lokalen och hyra ut den till en annan aktör? Där har våra kontorslösningar en roll att spela.


Hur kommer ni att fortsätta utveckla företaget?

– Inte för att låta kaxig, men vi hade en idé om vad vi trodde att marknaden behövde. Nu har vi testat det och det funkar väldigt bra. I dessa tider har vi ett koncept som efterfrågas mer än någonsin. Nästa steg i utvecklingen är att vi söker en samarbetspartner när det kommer till säkerhet. När våra kunder delar av sina kontor kan det finnas företag som har sekretess. Vi vill ha en smart lösning på inpasseringssystem och där ska vi försöka utveckla något tillsammans med ett säkerhetsbolag.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.