De får jobba var de vill

10 juni 2021

Som ett steg i målet att bli den största och snällaste cloudpartnern öppnar nu Göteborgsföretaget Xenit upp för att alla medarbetare, även efter pandemin, kan välja om de vill arbeta från kontoret, hemifrån, eller var som helst. Samtidigt gör Xenit en stor satsning på kontoret som mötesplats och utökar sin kontorsyta med 40%.

Xenit.jpg
Bild från entrén till Xenits huvudkontor på Kungstorget 7 i Göteborg med medarbetarna Jonas Brammesjö och Stina Perbo. Bild: Xenit

- Xenits syfte är frihet. För oss betyder frihet i karriären en arbetsplats med fokus på medarbetarna, individuell utveckling och arbetsmiljö. Därför känns det som ett väldigt naturligt steg att erbjuda våra medarbetare flexibilitet kring varifrån de jobbar. Samtidigt tror vi verkligen på kontoret som mötesplats och satsar just nu mer än någonsin på kontoret. Arbetsmiljön måste vara så pass bra att medarbetare väljer att åka in för att mötas, säger Linus Lindström, vd på Xenit.

Vi vill skapa ett kontor som är en mötesplats med utrymme för spontana möten, samarbeten, kompetensöverföring och en riktigt fin gemenskap. 

Många företag som öppnar upp för distansarbete väljer också att minska kontorsytorna. Xenit har valt att gå i motsatt riktning och utökar sitt huvudkontor på Kungstorget 7 med 40%. Carl Ekener, HR-chef på Xenit förklarar bakgrunden till beslutet:

enklare livspussel

- En av våra grundvärderingar är närvaro vilket har skapat en unik kultur med mycket värme, gemenskap och teamkänsla. Den kulturen vill vi bevara och vidareutveckla! Samtidigt som många uppskattar att livspusslet har blivit enklare med distansarbetet så har många saknat gemenskapen och de personliga mötena. Vi vill skapa ett kontor som är en mötesplats med utrymme för spontana möten, samarbeten, kompetensöverföring och en riktigt fin gemenskap. Därför kommer vi fortsätta lägga resurser på kontoret, välmående och sociala aktiviteter för våra medarbetare, säger Carl Ekener, HR-chef på Xenit.


Xenit genomför kontinuerligt anonyma medarbetarundersökningar för att mäta medarbetarnas välmående och resultaten är branschledande. Välmående har varit ett extra stort fokusområde under pandemin.

- Under pandemin har vi haft kontinuerlig kontakt med våra medarbetare som arbetat hemifrån kring hur de mår, hur det fungerar att arbeta, vad som är bra och vad de saknar. En positiv aspekt är att många upplever att livspusslet blivit enklare, speciellt som småbarnsförälder. Balans mellan jobb och fritid pekas ofta ut som en viktig aspekt för ökad jämställdhet då det historiskt sätt har varit framförallt kvinnor som väljer att gå ner i arbetstid under småbarnsåren. Jag hoppas att den ökade flexibiliteten kring distansarbete i samhället kan resultera i att ansvarsfördelningen blir mer jämställd och till följd av det även en mer jämställd lön och pension, säger Carl Ekener, HR-Chef på Xenit.

investera i rätt lösningar

När allt fler företag nu öppnar upp för kontors- och hemmamix ställer det nya krav på deras digitala lösningar och framförallt deras IT-säkerhet.

- Samhällsförändringen går mot ett mer och mer flexibelt arbetssätt vilket innebär att det blir otroligt viktigt att investera i rätt digitala lösningar för att garantera en hög säkerhet. Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom säkra och moderna digitala arbetsplatser. Vi har sedan länge använt oss av våra egna lösningar som tillåter oss att arbeta var vi vill, när vi vill och från vilken enhet vi vill, utan att tumma på säkerheten. Något som såklart ger oss ett stort försprång i anpassningen till de nya normala, avslutar Linus Lindström, vd på Xenit.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.