De bygger kontor av containrar

14 december 2018

Frida Jönsson och Rebecca Wallin och tänker både utanför och innanför boxen. Efter att ha vuxit sig för stora i deras lilla ateljé bestämde de sig för att börja bygga ett nytt kontor – av containrar. ”Vi ville ha ha ett modernt och nytänkade ställe”, säger Rebecca Wallin.

I tre år har Frida Jönsson och Rebecca Wallin drivit byrån Fri Kommunikation i Simrishamn. Men redan tidigt kände de ett behov av nya, fräscha lokaler anpassade för verksamheten, vilket de upplevde var en bristvara i närområdet. Istället fick de tänka om och tog saken i egna händer. 

- Det saknades inspirerande och anpassade lokaler för kreativa människor. Samtidigt ville vi inte flytta från vår hemort och det är viktigt för oss att förändra och förstärka Österlen. Vi vill visa att man kan jobba här som entreprenör och attrahera arbetskraft till bygden – det är den stora kärnan i det hela, säger Rebecca Wallin.

Gjorde hemläxan

Efter en noggrann research av olika kontorslösningar kom de fram till att de ville bygga ett helt nytt kontor av containrar. Idén hade bollats fram och tillbaka mellan varven och att gå från idé till verklighet är ofta ett långt steg. Men förslaget togs emot med öppna armar av kommunen. 

- Vi trodde att de skulle totalvägra. Men vi hade gjort vår hemläxa och kom väl förberedda till mötet med byggnadsenheten. De blev väldigt positivt överraskade och det var som att de hade väntat på någon som kan skapa ett landmärke för Österlen och det fanns en vilja att visa en annan bild av regionen. Så den processen blev väldigt smidig, säger Frida Jönsson.

Kontoret består av sju containrar. Totalt blir det 150 kvadratmeter öppen yta med stora glaspartier och nio meter högt i tak. Samtalsrum och fikarum får också plats samt ett loft som konstrueras till en inomhusbalkong. Genomgående tema för hela bygget är återvinning.

- Förutom containrarna kommer vi jobba mycket med second hand och vintage i möbleringen. Det kommer finnas lite trämaterial från varvet som vi kan göra bord av. Om man är smart kan man använda det som redan finns på jorden och samtidigt göra det kostnadseffektivt, säger Frida Jönsson.


Många sommargäster på Österlen är i behov av flexibla kontor


Tanken i första hand är att Fri Kommunikation själva ska husera i kontoret med sina frilansare. Dock finns det planer på att hyra ut till andra verksamheter, speciellt under sommarmånaderna. 

- Vi har många sommargäster på Österlen som driver framgångsrika företag. De är i stort behov av ett flexibelt kontor och då kanske vi kan fylla det behovet med våra lokaler. Många arbetar ju bara från en dator och måste man ringa sekretessamtal så finns det ett glasrum man kan stänga in sig i, säger Frida Jönsson.

2,5 miljoner kronor i budget

I projektet tar de tar hjälp av nära och kära som är kunniga inom byggbranschen. Byggherre är Frida Jönssons man, Mattias Johansson, som tidigt var med på tåget. En del av arbetet kommer de också att göra själva. Budgeten ligger på cirka 2,5 miljoner kronor och bygglovet är i hamn. 

- Första spadtaget är taget och profilerna är utsatta. Grävaren ska komma in nu inom några veckor och vi tänker att vi hinner få klart grunden ganska snabbt efter det. Sen beräknar vi att kunna flytta in om två år, säger Frida Jönsson.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.