Coworking, något för alla?

18 januari 2023

Inget företag är det andra likt. Men något som alla företag har gemensamt är att de behöver en plats att sitta och arbeta på. Den platsen kan förvisso vara lite var som helst. Hemma i soffan, på ett café eller kanske på flygplatsen. De allra flesta vill dock ha en samlingsplats där medarbetarna kan mötas och arbeta tillsammans. Det finns nämligen flera fördelar med att ses regelbundet. Coworking är ett attraktivt alternativ för många, men passar det för alla? Coworkingaktören 7A går hår igenom olika typer av företag som skulle må bra på en coworkinganläggning som deras.

7A.jpg
Bild: 7A

Ensamföretagare och frilansare

Den här kategorin var tidigt ute att välja coworking. För ensamma entreprenörer blir det ofta dyrt att hyra en kontorsyta hos en traditionell fastighetsägare. På en coworking-anläggning kan man i stället få en flexibel kontorsplats på en attraktiv företagsadress utan krångel. Samtidigt som flera mervärden och servicetjänster ingår. Många frilansare behöver dessutom tillfälliga kontorsplatser under vissa perioder. Flexibla avtal utan långa uppsägningstider gynnar därför yrkespersoner som har en mer oförutsägbar arbetsvardag. Man kan till exempel börja som loungemedlem för att senare skaffa sig ett privat kontor.

Start ups

För en start up som vill hyra en kontorsyta i ett attraktivt cityläge kan det innebära risker att välja en traditionell lösning. Stora pengar behöver investeras i ett ofta långt och stelt kontrakt. Därtill behöver man ordna själv med nödvändigheter så som möbler, it, försäkringar, kaffe, städning och mycket mer. Med coworking får man i stället flexibla avtal med kort uppsägningstid, samtidigt som man har möjligheten att skala upp eller ner kontorsytan när behoven förändras. Kanske hittar man nästa kund eller samarbetspartner i coworkingloungen?


Små och mellanstora företag

Coworking fungerar också som en utmärkt lösning för företag som storleksmässigt befinner sig i mellanskiktet. Enkelhet och flexibilitet är två viktiga ord som ofta lyfts fram av den här typen av företag när det kommer till kontorslösningar. Till att börja med är det precis som för start ups enormt värdefullt att ha möjligheten att skala upp eller ned kontorsytan. Det är inte säkert att tillväxten kommer gå spikrakt uppåt hela tiden. Därför blir det särskilt viktigt att endast betala för de kvadratmetrarna som man behöver. En fördel med coworking är just de flexibla prismodellerna. Till skillnad från att skriva långa avtal hos traditionella fastighetsvärdar som är svårare att ta sig ur.

Stora, etablerade företag

Varför ska man då välja coworking om man är ett stort och resursstarkt bolag med hundratals anställda? Stora välkända företag har inte sällan egna lokaler i attraktiva citylägen. Men fastän de inte exklusivt använder sig av coworking finns det flera fördelar med att välja det i olika situationer. Till exempel för ett särskilt projekt under en begränsad tid. Eller om företaget kanske letar efter ett nytt Stockholmskontor. Med coworking får de anställda dessutom ta del av mervärden så som frukostar, träningspass och after works. I dag är det vanligt att företag inte behöver lika många skrivbord som de har anställda. Alla anställda är ju sällan inne på kontoret samtidigt. Därför kan man till exempel hyra en mindre yta och utnyttja möjligheten att lägga till loungemedlemskap efter behov. Eller skala upp eller ned kontorsytan om förutsättningarna förändras.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.