Coworking i 1600-talspalats

26 januari 2023

2021 expanderade Helio till Flemingska Palatset i Gamla Stan med sin nionde etablering. 1600-talsfastigheten mittemot Kungliga Slottet har precis genomgått en genomgripande renovering av alla fem våningsplan med kontor, lounger och mötesrum. “Det är första gången vi tar oss an ett palats från 1600-talet. Även om det har blivit en del överraskningar på vägen så är slutprodukten en helt unik plats” säger Eric Spongberg på Helio.

Inredningen är en eklektisk kombination av originalinredningen från 1600-talet som möter italiensk 70-talsdesign i en varm och ombonad atmosfär. På våning två finns den kulturskyddade “Flemingska Salen” med väggmålningar och bladguld som förvandlats till arbetslounger och eventlokaler. Stor vikt har lagts vid belysningen där spotlights och golvlampor skapar en dramatisk effekt som får rummen att kännas större än vad de är. Detta är speciellt tydligt i de gemensamma utrymmena, som loungen och konferensrummen, där ljuskällor med varierande intensitet skapar olika stämningar beroende på tid på dagen.

Vi ritar alltid ett nytt Helio utifrån fastigheten och den befintliga arkitekturen. Ibland betyder det nybyggnation som vår kommande etablering i Värtahamnen och ibland att ta tillvara på 350 år gammal originalinredning som på Slottsbacken. 

- Vi ritar alltid ett nytt Helio utifrån fastigheten och den befintliga arkitekturen. Ibland betyder det nybyggnation som vår kommande etablering i Värtahamnen och ibland att ta tillvara på 350 år gammal originalinredning som på Slottsbacken. Vi vill att varje Helio ska ha en egen karaktär, men där du kommer att känna igen funktioner och kulturen vi bygger runt varje ställe, säger Eric Spongberg.

Helio Slottsbacken har också nyligen blivit nominerade till “Årets Coworking Space” och “Årets Community” av Workaround som är en tävling bland alla Sveriges coworking spaces. 

Helio utvecklar nästa generations kontorshus med fokus på människor, aktiviteter, design, mat och hälsa. Idag finns bolaget på nio platser i Stockholm och Malmö samt har 65 anställda. Koncernen grundades 1998 och är en av pionjärerna inom coworking globalt. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.