Coworking för spelutvecklare

18 november 2019

Game Habitat öppnade sin coworking-anläggning helt utan pengar och branscherfarenhet. Men på bara drygt ett år har de utvecklat det optimala kontoret för spelutvecklare och har i dag 30 företag på hyresgästlistan.

Vi ska vara ett renodlat spelutvecklingshus, nämner Peter Lübeck, vd för Game Habitat, tidigt i intervjun. Det är tydligt vad verksamheten vill uppnå med sin coworking-anläggning de öppnade i augusti 2018. Då med ynka sju hyresgäster som i dag har vuxit till 30 stycken. Resan har gått snabbt och är inte över än.

– 70 procent är spelutvecklingsbolag och 30 procent är inom tech. Men vi har dock tagit in en del andra bolag när de har hört av sig. Vi är inte fullbelagda än och det har varit en utmaning att få det att funka och undvika att hyra ut till företag som inte tillhör konceptet. Game Habitat ska vara ett renodlat spelutvecklingshus, det är målet, men vi måste klara av att ta oss dit finansiellt också, säger Peter Lübeck


FINANSIELLA UTMANINGAR

Game Habitat är i grunden en ideell organisation som startade för cirka sju år sedan med målet att göra Malmö och Skåneregionen till den bästa miljön för svenska spelutvecklare. De är offentligt finansierade för att främja en stark tillväxt i regionen. Game Habitats konkreta uppdrag är brett och innebär allt från att arrangera event till att erbjuda utbildningar. En av de första sakerna som Game Habitat började titta på var en fysisk mötesplats för spelutveckling.

– Vi ville forma en fysisk manifestation som gör Malmö till en av världens främsta spelutvecklingsstäder. Det såg lite olika ut på konceptstadiet och vi tittade på diverse lokaler. Men det tuffaste av allt var hur en ideell organisation skulle starta coworking utan pengar. Vi hade inte själva någon säkerhet att skriva ett kontrakt på tre år utan vi behövde ha hyresgäster för att göra det. Vi hittade några bolag och när vi var säkra på att de var seriösa gick vi till Malmö stad som i sin tur gick in som garant. När allt föll på plats gick det väldigt fort, säger Peter Lübeck.


Fastigheten som blev tillgänglig för Game Habitat ligger på Torggatan 2. Lokalerna, som Vasakronan äger, huserades av mobiltelefontillverkaren Blackberry under många år. Ytan för coworking finns på tre av fem plan med plats för 100-120 personer. Ambitionen är att fylla alla fem våningar med spelutvecklare.

– Vi står 75 procent på egna ben utan hyresrabatter och offentligt stöd, så vi har en bit kvar. Utmaningen blir att skala upp i en takt som inte underminerar syftet med huset. Vi har haft höft tryck från företag som vill sitta här, men vi har fått vara återhållsamma så att det inte går för fort fram med andra företag. Förhoppningen är att stå på egna ben nästa år, säger Peter Lübeck.


Malmö har en av de bästa spelutbildningar som är rankad bland de fem främsta i världen.


Game Habitat erbjuder olika alternativ på hyreskontrakt beroende på om man söker en fast skrivbordsplats eller om man bara vill utnyttja lounge-ytorna. Dagligen rör det sig cirka 80 personer i huset. De som sitter här är väldigt öppna och det råder ett öppet klimat i huset. Oavsett om man jobbar för ett litet eller stort företag så är det skönt att komma till den här platsen och faktiskt vara en del av spelbranschen.


MALMÖ SOM SPELSTAD

Skåne har en av de största koncentrationen av spelutvecklare i Europa. Det finns ett 50-60-tal spelföretag som gör spel till flertalet plattformar. Uppskattningsvis har cirka en halv miljard människor spelat spel som är gjorda i regionen.

– Malmö har en av de bästa spelutbildningar som är rankad bland de fem främsta i världen. Dessutom har vi en av de viktigaste spelkonferenserna, Nordic Game, som har varit en stor katalysator. Tillsammans med kontorshotellet bidrar de här sakerna till att Malmö har en unik position i världen gällande spelutveckling. Det märks när vi har internationella delegationer på besök, de blir imponerade att vi har fått till allt det här i lilla Malmö, säger Peter Lübeck.


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.