Byggstart för ny stadsdel

28 februari 2018

Lördagen den 24 mars bjuds Helsinborgare och andra intresserade in till ett byggstartsevent på mötesplatsen Pixlapiren. Det är dags för byggstart av den nya stadsdelen Oceanhamnen som är en del av Helsingborgs nya affärsdistrikt Waterfront Business District.

Nu är det dags för byggstart av den nya stadsdelen Oceanhamnen, en av fyra stadsdelar i utvecklingsprojektet H+.

H+ är det största stadsutvecklingsprojektet i Helsingborg i modern tid.

- Den nya stadsdelen kommer att ytterligare stärka Helsingborgs nära koppling till vattnet och skapa många nya attraktiva bostäder och mötesplatser för helsingborgarna, säger Peter Danielsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Historisk milstolpe

Fram till år 2035 ska de fyra nya och befintliga stadsdelarna Oceanhamnen, Universitetsområdet, Husarområdet och Gåsebäck utvecklas och ge plats för nya invånare, nya verksamheter och nya mötesplatser.

- Byggstarten är en historisk milstolpe. Vi ska bygga en ny unik stadsdel byggd på öar med den senaste tekniken, varierade boendeformer i centralt läge vid havet. Det är också en del i det långsiktiga arbetet för att bygga ihop Helsingborg till en gemensam stad. En utveckling som vi förverkligar tillsammans med helsingborgare och andra aktörer, säger Peter Danielsson.

Första etappen av fyra

Den första etappen ska ge plats för tre kontorsbyggnader, fyra bostadskvarter, ett torg med en gång- och cykelbro som leder till Knutpunkten, en ny park i torrdockan, en kajpromenad och en kanal som skapar den första ön i stadsdelen. Bron ska vara klar när de första flyttar in i området.

Tre aktörer

- H+projektet uppmuntrar till att testa nya idéer och aktiviteter och olika typer av samarbeten. Det har lett både till ny teknik som ska införas i området och nya typer av samarbeten med aktörer som är med och bygger den nya hållbara stadsdelen, säger Jessica Engvall, kommunikationsansvarig för H+projektet

De tre aktörerna Midroc, Castellum och Wihlborgs utvecklar kontorshus i Helsingborgs nya affärsdistrikt Waterfront Business District.

Midroc uppför ett World Trade Center längst ut på pirarmen, med enastående utsikt över Öresund och staden. Kontorshuset blir en viktig del i utvecklingen av området.

- Vi tycker det är fantastiskt spännande att tillsammans med Helsingborgs stad få möjligheten att fortsätta samhällsbyggandet i Oceanhamnen med både nya lokaler och bostäder, säger Johan Svedström, affärschef på Midroc. För oss blir det en en naturlig fortsättning på SeaU Helsingborg.

Castellum fortsätter att satsa på kontorshus som ska få  hyresgäster att må bra. I Waterfront Business District bygger man ett hus om ca 8 300 kvm certifierat enligt WELL Building standard. WELL utgår från sju koncept som påverkar hälsan: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande. Fastigheten kommer också att miljöcertifieras med ambitionen att nå Miljöbyggnad Guld, Sveriges högsta miljöklass för byggnader.

Den tredje aktören, Wihlborgs, bygger den spektakulära kontorsfastigheten Prisma innehållande 13 000 kvm kontorsytor. 

- Oceanhamnen är ett spännande tillskott i utvecklingen av Helsingborg. När vi utvecklat de nya kontorsytorna på Knutpunkten har vi sett att det finns ett intresse för moderna kontor på centralt och kommunikationsnära läge i Helsingborg, säger Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs. Prisma blir en unik byggnad som för tankarna till diamanter, isberg och juveler. Här skapar vi flexibla kontorslokaler för moderna företag som vill finnas i en unik fastighet i Helsingborgs nya stadsdel.Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.