Byggstart för innovationshus

29 mars 2022

Nyligen tog Wihlborgs, Oatly, Science Village och Lunds kommun ett gemensamt första spadtag för innovationshuset Space mitt i Science Village. Space, där den världsledande havredryckstillverkaren Oatly kommer att skapa ett nytt forsknings- och innovationscenter, är det första huset som påbörjas mellan forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Spadtaget är därmed en viktig milstolpe för Science Village som efter en lång planeringsperiod nått starten av genomförandefasen.

Vid ceremonin medverkade bland annat Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund, Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly, Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs, och Christian Lindfors, vd för Science Village Scandinavia AB.

- Det är glädjande att vi idag med första spadtaget på Space tar nästa steg i utvecklandet av Brunnshög. När utvecklingen är klar ska 40 000 människor bo och arbeta på Brunnshög, det vill säga lika många som ett nytt Trelleborg. Genom Science Village kan vi tillvarata möjligheterna med de högteknologiska forskningsanläggningarna, Max IV och ESS. Jag är också glad att välkomna Oatly tillbaka till Lund i och med byggandet av Space, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Det är väldigt roligt att spadtaget för Space också blir startskottet på den här speciella platsen mellan ESS och MAX IV, och att det är just Oatly med sitt innovationsarbete och sin värdefulla kompetens för området som blir den första hyresgästen.

- I Lund finns en fantastisk forskningsmiljö med världsledande kompetens tillsammans med stora satsningar på unika forskningsanläggningar. Vi ser stora möjligheter i att såväl dra nytta av som att bidra till denna dynamik, och vill rekrytera hit internationella toppforskare och innovatörer. Målet är att på sikt ha omkring 100 personer verksamma i vårt forsknings- och innovationscenter i Science Village i Lund, säger Sofia Ehlde, global innovationschef på Oatly.


- Äntligen är vi också igång i centrala Science Village med den första byggstarten! Oatlys etablering i Space visar tydligt att livsmedelsforskning är på väg att bli ett verkligt styrkeområde, inte bara i Science Village och vid forskningsanläggningarna, utan i hela Sverige. Nu hoppas vi att initiativ som stödjer utvecklingen mot ett världsledande livsmedelscentrum får långsiktig finansiering och stöd så att vi kan attrahera ännu mer talang och forskning till närområdet, säger Christian Lindfors, vd för Science Village Scandinavia AB.

- Det är väldigt roligt att spadtaget för Space också blir startskottet på den här speciella platsen mellan ESS och MAX IV, och att det är just Oatly med sitt innovationsarbete och sin värdefulla kompetens för området som blir den första hyresgästen. Det här området betyder särskilt mycket för Wihlborgs eftersom vi har ett stort och långsiktigt engagemang här som sträcker sig tillbaka till uppförandet och den fortsatta utvecklingen av MAX IV, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Om Space

Space, som kommer att stå färdigt hösten 2023 precis vid Rydbergs torg och spårvägshållplatsen, blir ett innovationshus med kontor och labbverksamhet. Huset på 6000 kvadratmeter blir en naturlig mittpunkt för företag, individer och forskningsdiscipliner som arbetar med att utveckla framtidens hållbara lösningar. Space byggs i trä och i skandinavisk stil, och kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld, WELL och NollCO2.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.