Brunnshög kan få högt hus

18 december 2019

Södra Brunnshög började anläggas 2015 och arbetet med att skapa Lunds nya stadsdel pågår för fullt. Här ska två forskningsanläggningar av världsklass samsas med bostäder och företag. Det senaste beslutet kring Brunnshög handlar om Sernekes planer på att bygga Lunds högsta hus invid Brunnshögstorget.

Atkins Lund.jpg
Översiktsbild Brunnshög. Bild: Atkins

Just nu pågår flera bostadsprojekt i området. Ett antal aktörer som Ikano Bostad, LKF, Resona, Slättö Projektutveckling, Solbjer Bostads AB, Derome, och Bonava bygger olika typer av bostäder. I Brunnshög kommer både radhuskvarter, studentlägenheter och permanent boende möta internationella gäster.

Även många andra projekt ligger i pipelinen. Det senaste beslutet kring Brunnshög handlar om Sernekes planer på att bygga Lunds högsta hus invid Brunnshögstorget. Ytterligare ett viktigt steg mot markanvisning togs nyligen när tekniska nämnden sa ja till att anvisa mark till Serneke samt beställa detaljplan för området. Förra månaden gav kommunstyrelsens arbetsutskott grönt ljus till att gå vidare med planerna på Sernekes nytänkande förslag till bostäder och service kring Brunnshögstorget. Nästa instans för ärendet att gå igenom var tekniska nämnden, och i slutändan är det kommunstyrelsen som ska godkänna förslaget.

Markanvisningen innebär att marken är reserverad för Serneke med ensamrätt under 36 månader. Om byggprojektet blir verklighet köper Serneke anvisad mark av kommunen för 158 miljoner kronor.

Förslaget från Serneke omfattar två kvarter med flera huskroppar av varierad storlek kring Brunnshögstorget. Kvarteren består i huvudsak av bostäder, som tillsammans med ett varierat utbud av service, kreativa mötesplatser och handel skapar synergieffekter för området och stadsdelen som helhet. För att skapa underlag för verksamheter och ett levande torg kommer cirka 50 000 kvadratmeter bostäder att skapas i tre högre hus, varav det högsta når 35 våningar.

Ambitionen är att Brunnshögstorget ska bli ett ledande exempel inom hållbar stadsutveckling och stort fokus ligger på nytänkande i arkitektur, boendeformer och socialt liv, menar Serneke på sin projektsida.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.