Bättre affärsläge huvudskälet till flytt

23 februari 2018

Att flytta sin verksamhet kräver sitt förarbete. – Först och främst bör man klargöra varför man vill flytta, samt vad man vill och behöver förändra, säger Jakob Tenselius, Regionchef Öst på BDO som i slutet av året flyttar till nya lokaler.

Att flytta är en inte helt enkel uppgift. Att flytta en hel verksamhet, ett helt kontor, och under vägen inte tappa bort målen man hade med sin flytt kan tyckas ännu svårare.

Rådgivnings- och revisionsbyrån BDO tog i slutet av förra året beslut om att flytta sitt kontor från Karlvägen 100 till Sveavägen 53. Skälen till flytten var flera.

– Absolut viktigast för oss var att hitta ett kontor med bättre affärsläge än vad vi har idag. Karlavägen är bra, men vi var sugna på en mer central placering, och det kommer att underlätta för oss i mötet med våra kunder. Vi är måna om att behålla vår position som den byrå med branschens nöjdaste kunder. säger Jakob Tenselius, Regionchef Öst, på BDO.

Andra skäl till att BDO funderade på att flytta verksamheten var att de dels växer med ca 15 procent per år och helt enkelt behöver fler arbetsplatser, samt att nuvarande lokaler inte främjar det samarbete mellan företagets olika affärsområden man vill uppnå.

– Lokalerna vi har i idag är en mix av olika kontorsytor. Den består av två våningar där den ena har en 190 meter lång korridor med cellkontor på var sida och som inte främjar samarbete överhuvudtaget. Därefter följer ett kontorslandskap.

Ombyggnation inget alternativ

Att göra om befintligt kontor var egentligen aldrig en fråga. Vasakronan är fastighetsägare till Garnisonen och kunde i BDO:s lokaler endast erbjuda en tillbyggnad av korridoren, från 190 meter till 220 meter.

– Det är en lokal med stora utmaningar om man vill förändra. Vasakronans lösning var en variant men eftersom vi vill ifrån traditionella, lite ålderdomliga, cellkontor samt att vårt hyreskontrakt var på utgående, valde vi att kika efter annan lokal. Historiskt sett är cellkontor något som förknippas med vår bransch. Dock ser det inte riktigt ut så idag då samarbete är viktigt och något som vi på BDO prioriterar. 


Lägg tid på att investera i en väl genomförd förstudie och kroka därefter arm med en bra extern projektledare som gjort detta tidigare.


Från Vasakronan till bonnier

I och med flytten byter BDO hyresvärd från Vasakronan till Bonnier Fastigheter, vilket i sig inte är något självändamål, menar Jakob Tenselius som trivs med Vasakronan som värd.

– Hade Vasakronan kunnat erbjuda en lösning som passade oss hade vi absolut kunnat stanna som hyresgäst hos dem. Viktigt för oss i val av lokal är att vi blir den största hyresgästen i fastigheten, och det för att vara en viktig kund till fastighetsägaren. I och med det har vi goda möjligheter att få vara med och påverka olika beslut som rör oss. Som största hyresgäst kan vi ha både en god relation samt givande diskussioner med hyresvärden.

BDO:s kommande hyresvärd, Bonnier Fastigheter, genomför nu en totalrenovering av sin fastighet på Sveavägen. 

– De renoverar ända ner till betongen vilket ger oss fantastiska möjligheter att påverka utformningen av våra kommande lokaler.

I och med flytten ökar BDO sin kontors-yta. Dock inte så mycket som man skulle kunna tro med tanke på företagets tillväxt.

– Vi går från 2 300 kvm till 2 800 kvm vilket inte är en särskilt stor ökning i kvm. Dock ger den nya uformningen oss möjlighet att skapa ett aktivitetsbaserat arbetssätt, vi frigör ytor för möten, såväl interna som externa. Vi kommer att ha en kombination av traditionella konferensrum och andra touch down-ytor. Vi tror att de olika möjligheterna behövs för olika situationer.  

Bonnier Fastigheter har ett lokalkoncept som bas, vilket innebär fastighetsgemensamma utrymmen som loungedel, mötesrum samt andra kringfaciliteter BDO bedömer som värdefulla, berättar Jakob Tenselius. 

Kroka arm med projektledare

Att flytta är en stor process och Jakob Tenselius rekommenderar att man tar hjälp av en extern projektledare.

– Inte i första skedet dock, då kan det hända att man blir ledd in på fel väg och därmed fattar fel beslut. Inledningsvis valde vi till exempel att fundera över om och varför vi skulle flytta. Det är viktigt att konkretisera vad man vill åstadkomma med flytten. Kanske vill man förändra i sin företagskultur och i sitt arbetsätt? Vad vill man signaler internt och externt med sin flytt etc. Lägg tid på att investera i en väl genomförd förstudie och kroka därefter arm med en bra extern projektledare som gjort detta tidigare. Tro mig, det är många val som ska göras, alltifrån färg på mattan till tekniska beslut.

BDO:s kontor i Göteborg genomförde en flytt för ett år sedan och genom den har Stockholmskontoret haft lättare med vissa beslut.

– Vi har sneglat lite på deras lösningar, val av färg, form och stil. De blev rankade bland Sveriges topp tio snyggaste kontor. Vi har valt att anlita samma arkitekt, Liljewall Arkitekter.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.