Bäst på upcycling

9 december 2021

Nystartade Kungsäter Factory satsar på återbruk för att ge nytt liv åt gamla möbler. Drömmen är att Västkusten ska bli bäst i Sverige på att återvinna sina möbler och kök.

Kungsäter Factory startades för att ta ett större grepp kring privatpersoners och företags återbruk av möbler. Efter ett förvärv av Kungsäters Antik- & Möbelrenovering flyttade verksamheten in i fabrikslokaler i Kungsäter, tre mil utanför Varberg. Affärsidén handlar om att erbjuda ett miljösmart alternativ till dagens slit- och slängsamhälle.

Genom att designrenovera, kan vi tillsammans med våra kunder bidra till att spara in på jordens begränsade resurser. 

– Drömmen är att inspirera Västkusten till att bli bäst i Sverige på att återbruka sina gamla möbler och kök, säger Benny Arvidsson, VD på Kungsäter Factory. Tanken är att skapa en liten industri som jobbar cirkulärt. Vi kan lacka om, förändra ytbehandling, laga och förstärka. Allt för att kunna uppdatera utseendet på möbler i stället för att köpa nytt. Vi jobbar med det vi kallar designrenovering och tar gärna ett större grepp där vi renoverar hela möbleringen i ett rum.

Intresset för upcycling växer i takt med hållbarhetsfrågan. Att renovera gamla möbler är cirka 60–70 procent mer energieffektivt än att producera nya, och med andra ord ett klimatsmart sätt att uppdatera sitt hem eller kontor.


– Genom att designrenovera, kan vi tillsammans med våra kunder bidra till att spara in på jordens begränsade resurser. Dessutom finns det mer hantverk i gamla möbler och ofta ett affektionsvärde som är ovärderligt, säger Benny Arvidsson.

Lokalen i Kungsäter är 3000 kvm och är väl rustad att kunna tillgodose både företag och privatpersoner kompletta renoveringar. Kunder kan lämna in både möbler samt luckor och stommar från kök för nydesign, lackering, lagning, ytskiktsbehandling, med mera.

– Det börjar oftast med att kunder kontaktar oss och berättar om sina önskemål. Vi kan ge rådgivning och tillsammans komma fram till den bästa lösningen. Förutom själva renoveringen erbjuder vi transporter, samt upp- och nedmontering av inredning i samband med våra uppdrag, så kunden behöver bara koncentrerar sig på att vara miljösmart, säger Benny Arvidsson.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.