Att mötas och träffas på kontoret

9 maj 2019

Vi fortsätter vår serie med hur vi kan skapa olika platser på ett kontor. I den andra delen tittar vi på olika mötesplatser och sociala platser. Minst lika viktiga som arbetsplatserna.

Bild: Vasakronan, foto: August Dellert

Mötesplatser

Mötesplatserna blir en allt viktigare del av vår jobbvardag. Ett kontor med många olika mötesplatser bidrar till en kreativ och produktiv verksamhet. Mötesplatserna kan vara öppna eller avskilda, beroende på behov.

Den lilla mötesplatsen- Den här mötesplatsen är avsedd för upp till 4 personer och kan vara öppen eller sluten. Hit går ni för spontana eller planerade möten, snabba avstämningar och korta telefonsamtal. Platsen kan också utformas så att man kan prata ostört, visa presentationer eller ha videokonferens. Om mötesplatsen är av mer formell karaktär får den gärna vara flexibelt utrustad med höj- och sänkbart mötesbord och bekväma stolar för längre sittningar. Oavsett vilken väg ni väljer, är det en bra idé att utrusta mötesplatsen för videokonferenser och presentationer. Rummet kan ingå i bokningssystemet eller fungera som en extra resurs.

Den mellanstora mötesplatsen - Den här mötesplatsen är avsedd för 5-8 personer och kan vara öppen eller sluten. Hit går ni för spontana eller planerade möten, snabba avstämningar och korta telefonsamtal. Platsen kan också utformas så att man kan prata ostört, visa presentationer eller ha videokonferens. Om mötesplatsen är av mer formell karaktär får den gärna vara flexibelt utrustad med höj- och sänkbart mötesbord och bekväma stolar för längre sittningar. Oavsett vilken väg ni väljer, är det en bra idé att utrusta mötesplatsen för videokonferenser och presentationer. Rummet kan ingå i bokningssystemet eller fungera som en extra resurs.

Ett kontor med många olika mötesplatser bidrar till en kreativ och produktiv verksamhet. Mötesplatserna kan vara öppna eller avskilda, beroende på behov.

Den stora mötesplatsen - Den här mötesplatsen är avsedd för många! Här finns plats för 9 personer och uppåt, och rummet kan vara bokningsbart. Tänk gärna utanför de vanliga ramarna och fundera på hur ni använder den här typen av mötesplats. Kanske behöver ni ett klassiskt konferensrum? Eller en flexibel och lekfull mötesarena? Mötesplatsen kan utformas både för kreativa möten och workshops eller för mer formella möten. Den kreativa lösningen kan inredas med olika sittningar – höga och låga eller gradänger – för en lekfull och skapande mötesmiljö. Men även den mer formella mötesplatsen kan vara flexibelt utrustad med höj- och sänkbart mötesbord och bekväma stolar för längre sittningar. Oavsett vilken väg ni väljer, är det en bra idé att utrusta mötesplatsen för videokonferenser och presentationer. 

Plats för dialog - Hit går du och din kollega när ni vill prata ostört. Rummet behöver inte vara så stort, men är väl avskilt och låter er samtala i lugn och ro. Sköna sittmöbler och trivsam inredning bidrar till en avslappnad stämning som stimulerar konversationen.

Rum i rummet - Den här mötesplatsen är en omtyckt plats för spontana, kortare möten i en öppen miljö. Den avgränsas av skärmar, textilier eller möbler med höga ryggar och kan även kompletteras med en monitor och en whiteboard. Strategiskt placerad kan platsen generera extra kreativitet och energi på kontoret, utan att bli ett störningsmoment.

Plats för samarbete - En flexibel inredning för kreativa samarbetsmöten som enkelt kan ändras efter behov. Denna typ av utrymme kan planeras i samband med de enskilda skrivborden så länge den inte stör.

Sociala platser

Att få umgås med kollegorna utan krav på att prestera, föder ofta de bästa idéerna. Genom att utforma kontoret med många typer av sociala platser tar du vara på möjligheterna.

Loungen - Loungen är kontorens givna samlingspunkt – inte helt olik en hotellobby. Det är här som du har möjlighet att träffa dina kollegor och prata jobb eller socialisera under avslappnade former. Loungen är en perfekt plats när du behöver sätta dig och kolla mejlen eller vill ta en kopp kaffe och rensa tankarna en stund. Med rätt inredning blir loungen också en bra plats för presentationer och event.

Landningsplatsen - Här kan du stanna en kort stund för att läsa igenom ett dokument eller kolla mejlen. Den här platsen är också perfekt att använda som en tillfällig arbetsplats mellan möten. Här kan också finnas utrymme för korta samtal i mindre grupper. Det är okej med lågmälda konversationer eller telefonsamtal utan att någon känner sig störd.

Matsal och café - Lunch- eller middagspausen är en välkommen möjlighet att umgås med kollegor och kunder på ett mer avslappnat sätt. Men den ger också möjlighet till en stunds lugn och ro. Matsalen bör vara inredd så att den möter båda behoven. Den ska kunna användas för snabba individuella arbetsuppgifter och för större möten och presentationer, och kan med fördel planeras i anslutning till loungen.

Fikahörnan - Det här är kontorets populäraste och mest avslappnade mötesplats. Vid kaffemaskinen möter du dina kollegor flera gånger om dagen och det är ofta här som samtalet börjar. En fikahörna med enkel möblering, till exempel ståbord och höga pallar, ger utrymme för snabba avstämningar eller fördjupad konversation.  

Baren - Här kan du ta en snabb espresso, träffa kollegorna för en After Work eller bjuda in kunderna. En uppskattad mötesplats som kan användas på många olika sätt.

Källa: Kinnarps

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.