Allt fler söker sig till frilanssektorn

30 januari 2024

En växande trend har observerats på arbetsmarknaden: allt fler professionella individer och experter söker sig till frilanssektorn som frilansare eller konsulter vilket riskerar ett kompetensgap för de som inte har råd med duktiga frilansare.

Denna förändring drivs av önskan om större flexibilitet, autonomi och möjligheten att arbeta med en mångfald av projekt och klienter. Detta tillsammans med minskad administration och ökade antalet arbeten.


Enligt en nyligen genomförd studie av Statista ökar den frilansande befolkningen ständigt. Från 2014 till 2019 växte antalet frilansare i från 1,2 miljoner till hela 1,7 miljoner. Detta innebär att det har tillkommit över 500,000 nya personer till frilansarbetskraften på bara fem år, vilket har ökat med 8.8 %. Studien belyser de viktigaste faktorerna bakom denna trend, inklusive förändrade attityder till arbetslivet och teknologins framsteg som underlättar distansarbete.

- För många handlar det om att hitta en balans mellan arbete och privatliv, och frilansarbete erbjuder den flexibiliteten, säger Didrik Selder, en expert inom arbetsmarknadsfrågor på Invozio.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.