AI, VR och hemmakontor?

31 augusti 2023

Att vi lever i en tid där hemarbete är lika normalt som kontorsarbete håller nog de flesta med om. Men var är arbetsplatsen om 10 år? En ny Novusundersökning på uppdrag av ISS har låtit svenskarna säga sitt om vad som är viktigt på framtidens arbetsplats.

En klar majoritet, 76 procent, av svenskarna tror att vi kommer arbeta fler dagar hemifrån under de kommande 10 åren jämfört med idag. Ett resultat av detta tror hälften av respondenterna blir att relationerna blir sämre till både kollegor och chefer, samt ett minskat intresse för sociala sammanhang med kollegor.


Med fler dagar hemifrån i sikte, och relationer som till följd av detta påverkas, finns det åtgärder som svenskarna önskar se på hemmakontoret. Majoriteten önskar digitala lösningar som underlättar kommunikationen i arbetet, 13 procent önskar dessutom digitala lösningar för social interaktion med kollegor.


- Varannan svensk uppger att digitala lösningar kommer att vara viktigast på framtidens arbetsplats, och i takt med att de kommande årskullarna gör intåg i arbetslivet kan det vara relevant för företag att våga utforska det digitala arbetslivet för att locka till sig talanger. Vi ser en stark framväxt av verktyg som är AI eller VR-baserade. Trots att vi fortfarande på många sätt är i startgroparna är det hjälpmedel som många branscher behöver utforska, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige.


Mer resultat i undersökningen här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.