A Working Lab invigs

22 september 2020

Alldeles nyligen invigdes coworkingmiljön A Working Lab Innomedicum – en central ny mötesplats för innovation inom life science där studenter, forskare, företagare och start up-bolag kan sammanstråla mitt på Campus Solna.

AWL.jpg
Foto: Johan Eldrot

Det är Akademiska Hus som tillsammans med KI Innovations och KI Science Park står bakom den nära 5 000 kvadratmeter stora coworkingmiljö på Nanna Svartz väg 4 i Solna. A Working Lab Innomedicum innehåller flexibla arbetsplatser, privata kontor, labb, mötesrum, makerspace och evenemangsutrymmen för verksamheter som vill bidra till en bättre hälsa för alla.

Det vi hittills saknat är en fysisk miljö och en community där innovatörer, start ups, och entreprenörer möts.

– Vi är väldigt glada över att idag inviga A Working Lab Innomedicum. Det har länge funnits en efterfrågan på mindre kontors- och laboratorielokaler där man kan mötas i nya, flexibla former – både från företag som redan är etablerade på området och andra som vill söka sig hit för att ha närhet till Karolinska Institutet och life science-företag, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling på Akademiska Hus.

Intresset är stort

I dagsläget finns 67 medlemmar från ett 15-tal bolag verksamma i A Working Lab Innomedicum. Mixen av verksamheter gör att lokalerna fungerar som en viktig bro mellan forskning och näringsliv där möjligheter för samarbeten, tillväxt och utveckling kan uppstå. Genom att dela på laboratorier och instrument på samma sätt som kontorsytan i coworkingdelen öppnas helt nya möjligheter för fler i branschen. Medlemmarna kan på detta vis hålla nere kostnaderna och samtidigt få tillgång till miljöer anpassade utifrån sina behov.

– Mixen av innovationskontor, inkubator, forskare, studenter och bolag gör oss till en unik life science-hub. KI Innovations roll är att vara en brygga mellan akademiska forskningen och den entreprenöriella världen där man kan utveckla sin uppfinning till en produkt. Det vi hittills saknat är en fysisk miljö och en community där innovatörer, start ups, och entreprenörer möts – lär sig av varandra, startar sina bolag och utvecklas. AWL Innomedicum fyller det tomrummet och skapar unika möjligheter för life science-innovationer för hela regionen, säger Lilian Wikström, vd för KI Innovations. 

– En coworkingmiljö är ett välkommet inslag inom KI Science Park. Vi får en helt ny plattform för samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle. Vi har idag ett 80-tal företag i parken och vi har sett en stadig ökning de senaste åren. Innomedicum kommer att skapa ännu bättre förutsättningar för tillväxt, säger Sara Gunnerås, community manager KI Science Park.

Om A Working Lab – ett nationellt koncept

A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept för co-working, makerspace, korta kontrakt, Learning Lab och andra flexibla mötesplatser. Genom detta tjänsteerbjudande skapas förutsättningar förhelt nya sätt att forska, jobba och studera i fastighetsbolagets campusnära lokaler. Det pågår just nu ett flertal initiativ runt om i landet, som är i olika skeden och som utvecklas på olika sätt. Under hösten 2019 öppnade A Working Lab – Johanneberg Science Park vid Chalmers i Göteborg. I mars i år öppnade A Working Lab Universum i Umeå.  

Ett medlemskap ger tillgång till samtliga A Working Lab över hela landet. Tillsammans bildar de olika miljöerna ett nationellt nätverk som öppnar upp och binder samman Sveriges campus, där allt från kompetens och erfarenheter till bokningssystem och utvecklingskostnader delas. Som medlem kan man till exempel enkelt jobba på A Working Lab i Umeå en dag även om man i vanliga fall har sin arbetsplats i Stockholm.

Besök A Working Lab - läs mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.