7 000 kvm industricharm i Glasfabriken

24 april 2018

Glasfabriken, en byggnad från 1950-talet som tidigare tjänat som glasfabrik. Nu utvecklar Svenska Hus den kulturklassade industrifastigheten till ett modernt kontorshus om ca 7 000 kvm. – Vår ambition är att dra igång uthyrningsarbetet nu, säger Philip Wallgren, Regionchef på Svenska hus Stockholm.

Glasfabriken.jpg
Strax söder om centrala Stockholm ligger Svenska Hus projekt Glasfabriken. Bild: Svenska Hus

Historiskt är Hammarby Sjöstad en industristadsdel utanför Stockholms innerstad. En stadsdel som genomgått en stor förändring och numer ingår i Stockholms utvidgade kärna med såväl affärsverksamheter som kontor och bostäder.

De 7 000 kvm kontorsytor som Svenska Hus kan erbjuda tillskapas genom påbyggnad av fyra våningsplan på den befintliga fastigheten som idag har tre våningar. 

Glasfabriken moderniseras varsamt och de tidstypiska detaljerna från  1950-talet behålls.

 – Vi vill behålla industrikänslan i fastigheten som har ett tydligt arv ifrån området. Det är viktigt att områdets karaktär bibehålls och att man känner igen sig i den industricharm som finns - om än att det är moderniserat, säger Philip Wallgren, regionchef på Svenska Hus Stockholm.

Varierad stadsmiljö

I gatuplan planeras för saluhall och restaurangverksamhet vilket kommer att bidra positivt till stadsmiljön med ytterligare liv och rörelse.

– Hela ytan på gatuplan planeras för saluhall och restaurangverksamhet. Dessa kommer vara tillgängliga för alla som befinner sig i området.

Philip Wallgren berättar att de har en vision om att restaurangdelen äöven sörjer för större möten och konferenser för hyresgästerna.

– Ett sådant samarbete hade varit positivt ur många aspekter. Hyresgäster skulle t ex inte behöva ha egna mötesrum utan kunna använda sina ytor mer effektivt. På så vis skulle vi kunna erbjuda hyresgäster ett koncept innehållande restaurang, saluhall, konferens, mötesplats och parkeringsgarage.

Som komplement och ytterligare bidrag till den varierade stadsmiljön bygger Svenska Hus även fem unika hyresrättsradhus i anslutning till fastigheten.

Uthyrningsprocessen i gång

Glasfabrikens 7 000 kvm blir inte svåra att hyra ut, tror Philip Wallgren.

– Vi kommer aktivt att påbörja uthyrningsprocessen nu, men för redan dialog med ett antal intressenter. I Glasfabriken kommer vi att kunna erbjuda kontorsytor mellan 800 och 1 200 kvm. Vi hyr gärna ut planvis men har också möjlighet att tillskapa trapphus för att dela av ytan till flera mindre ytor.

Svenska Hus har som ambition att påbörja byggnationen  under våren 2019.

– Vi arbetar mot att inflyttning delvis är möjlig redan i slutet av 2019. Övriga hyresgäster kommer att kunna flytta in i början av 2020 om allt går enligt plan.


I Glasfabriken kommer vi att kunna erbjuda kontorsytor mellan 800 och 1 200 kvm.Philip Wallgren, Regionchef, Svenska Hus Stockholm.

Område med eget varumärke

Glasfabriken, som ligger granne med Trikåfabriken, har ett attraktivt läge i Hammarby Sjöstad med bra kollektivtrafik. 

I fastigheten kommer även att finnas ett parkeringsgarage.

– Hammarby Sjöstad har blivit ett område som har sitt eget varumärke. Idag letar man inte bara lokal, man letar efter ett område man av någon anledning vill sitta i. 

Primärt har Hammarby Sjöstad, som är ett gammalt industriområde, blivit ett område med bostäder. Nu växer även kontorsprodukter fram och många företag som tidigare suttit på Söder har flyttat hit. 

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.