Årets stadskärna

1 juni 2022

Helsingborg har utsetts till Årets Stadskärna 2022. Utmärkelsen delas ut av Svenska Stadskärnor till den stad som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum.

Under Svenska Stadskärnors årskonferens i Östersund den 18 maj utsågs Helsingborg till Årets Stadskärna 2022. Staden tog hem segern i stark konkurrens mot Trollhättan och Simrishamn. Utmärkelsen Årets Stadskärna har delats ut sedan 1995 till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. I Helsingborg drivs arbetet med stadskärnan av Helsingborg City, en organisation som ägs av Helsingborgs stad, Fastighetsägarna City och Cityföreningen. Målet att bli Årets Stadskärna har funnits med sen 2013 när de stora byggprojekten i city planerades, men har intensifierats de senaste fem åren.

– Det känns helt fantastiskt att få ta hem den här betydelsefulla utmärkelsen till Helsingborg! Vi har haft ett antal kämpiga år i stadskärnan, men engagemanget har aldrig varit större. Utmärkelsen är ett resultat av mångas hårda arbete och stora kärlek till vårt city. Många ska sträcka på sig hemma, säger Hanna Candell, VD Helsingborg City.

Vi har haft ett antal kämpiga år i stadskärnan, men engagemanget har aldrig varit större. 

Arbetet med stadskärnan har prioriteras av Helsingborg Citys olika ägare de senaste åren. Helsingborgs stad har tillsammans med fastighetsägarna investerat runt 7,2 miljarder i city de sista fem åren. I sin ansökan lyfter Helsingborg City dels de stora stadsutvecklingssatsningar som gjorts men framförallt är det samverkansarbetet och engagemanget som sticker ut.


– En attraktiv stadskärna är viktigt för både helsingborgarna och besökare. Jag är stolt att vi tillsammans med näringslivet har tagit oss an de utmaningar som stadskärnan står inför på ett sätt som nu uppmärksammas nationellt, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande.

Helsingborg vann priset senast 2003. Organisationen har idag rekordmånga aktörer med i både Fastighetsägarna City och i Cityföreningen. Bolaget har anställt fler och har de senaste åren skapat en samverkansstruktur som innebär att aktörer på alla nivåer kan vara med i arbetet med att skapa framtidens stadskärna.

– Som ordförande i Helsingborg City är jag otroligt stolt över det arbete som bedrivits i stadskärnan de senaste åren. Vi har hittat formerna för att jobba med de frågor som ingen kan driva själv men som är viktiga för oss alla. Engagemanget har nog aldrig varit högre! Vi ser nu fram emot att fira utmärkelsen tillsammans med helsingborgarna inom kort, avslutar Annette Melander Berg, ordförande i Helsingborg City och näringslivsdirektör i Helsingborgs stad.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.