”Våra kunder avgör hur starka vi är”

24 januari 2020

Marie Bucht, vd på Novi Real Estate. Om existensberättigande, de första åren som vd och varför det inte blir en börsnotering i framtiden.

Novi.jpg
Bilder: Per-Erik Adamsson

Novi Real Estate startade 1 april 2016 med uppdraget att förvalta Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Livs svenska fastighetsbestånd. Som ett kvitto på att det har gått bra förlängde SEB innan sommaren förvaltningsavtalet med Novi. I dagsläget förvaltar Novi 640 000 kvadratmeter runt om i Sverige till ett värde av 33 miljarder kronor och är en stark spelare på marknaden.

Växa i takt med kunderna

– Under 2017 växte Novi med ca 25 procent. Vi är en långsiktig och konkurrenskraftig aktör på förvaltningsmarknaden och vår ambition är att växa med nya uppdrag. Men hur starka vi är, det är inte upp till mig att avgöra, det avgörs av vår leverans och hur nöjda våra kunder är, säger Marie Bucht, vd på Novi.

Novis bestånd består främst av kontor men de förvaltar också butiker, hotell och bostäder. De verkar i områdena Stockholm, Göteborg och Malmö men förvaltar även fastigheter i övriga delar av landet.

 – Vi jobbar uteslutande med fastighetsförvaltning och med alla typer av fastigheter och det kommer vi att fortsätta med. Vår strategi är att växa i takt med våra kunder på den nordiska marknaden, säger Marie Bucht.

Den så omtalade handelsdöden som spås inför framtiden har Marie Bucht sin syn på:

 – Vi ser att det finns en annan typ av efterfrågan på den typen av handelslägen. Jag tror att vi kommer att få se en annan användning av ytorna, och att många hyresgäster som tidigare efterfrågat ganska stora ytor vill ha mindre och effektivare ytor.

Trots den svajiga marknaden på både den kommersiella sidan och på bostadssidan tror Marie Bucht att det inte kommer bli några större förändringar och ser även att hyrorna står sig starka.

Vi jobbar uteslutande med fastighetsförvaltning och med alla typer av fastigheter och det kommer vi att fortsätta med.

 – Jag tror att vi kommer ha en mer segregerad marknad. Primefastigheter och även de bästa bostadsfastigheterna kommer att gå fortsatt bra för vi har en stark hyresmarknad med låga vakanser i storstadsområdena. Det kommer vara större skillnader, men jag ser inte att det blir några större förändringar. Transaktionsmarknaden kommer att gå ner och marknaden lugnar sig något. Vi ser även att hyrorna är starka men de kommer nog inte fortsätta öka på samma sätt som de har gjort.

Snart tre år på vd-posten

I mars 2017 tillträdde Marie Bucht posten som vd edter att tidigare ha jobbat på Skanska, NCC och Newsec i olika ledande befattningar och sa då:

 – Jag tilltalas av bolagets stora engagemang och viljan att utveckla förvaltningstjänsten. Jag är stolt över förtroendet och ser fram emot att tillsammans med Novis medarbetare addera min erfarenhet och driva och utveckla Novi vidare”. Över ett år har nu gått och Marie Bucht har blivit varm i kläderna.

 – Min första tid var väldigt roligt, intressant och utvecklande. Jag är mallig över det som Novi har åstadkommit sedan företaget startade. Vi är vad vi levererar och jobbar hårt och målmedvetet med att hålla hög kvalitet i hela vår förvaltningsaffär. Att det lönar sig visas bland annat i att vi fått förnyat förtroende från SEB och att våra övriga kunder fortsatt är mycket nöjda. Vi är nytänkande och nyttjar den nya teknologin i såväl vardagen som i det strategiskt långsiktiga arbetet. Vår affär bygger på hjärta och hjärna och vi tror på laget framför jaget, vilket genomsyrar hela verksamheten. Novi är ett fantastisk bolag och jag är oerhört stolt över alla engagerade medarbetare och underbara kunder som gör det möjligt. Vi har kul tillsammans, och det hoppas jag märks när man jobbar med oss.

Planer för framtiden

Novi är ett privat bolag som inte är noterade på börsen men än så länge finns det inte några planer på en börsnotering.

 – Nej, inga planer alls. Det är ingenting som finns planerat. Vi tror på, även från ledningen, att vara nära våra kunder och nära affären. Det är det vi tycker är roligt och det är vi därför mycket bra på. Vi har ständigt saker på gång, och jag är fortsatt positiv inför framtiden.

Fakta

Om namnet Novi: ”När vi började diskutera namn hade vi några nyckelord vi arbetade efter; entreprenörskap, vilja och mod att utvecklas. Novi är latin för ny, och det passar oss. Vi vill vara nytänkande och nyskapande. Även loggan står för nyskapande – som en symbol för att vi inte följer ett utstakat spår utan kan och vågar bryta ny mark.”

Antal fastigheter: 90 st

Antal kommersiella hyresgäster: Cirka 1 100 st

Antal kommersiella hyresavtal: Cirka 2 000 st

Antal lägenheter: Cirka 1 100 st

LOA/BOA (exklusive garage): Cirka 640 000 kvm

Ett urval av Novis lediga lokaler:

Hammarby Fabriksväg 61, Stockholm – Kontor, 500 kvm

Alsnögatan 11, Stockholm – Kontor, 1 661 kvm

Birger Jarlsgatan 37, Stockholm – Kontor, 203 kvm

Lövkojsgränd 3, Hässelby – Butik, 90 kvm

Stora Nygatan 29, Göteborg – Kontor, 470 kvm

Östra Hamngatan 5, Göteborg – Kontor 1 300 kvm – 1 700 kvm

Artikeln är en annons från Novi Real Estate och inte en artikel av Lokalguiden.