Moderna kontor i Gamlestads Smedja

24 januari 2020

Gamlestaden är Göteborgs framtida nav och många vill mycket här. En av aktörerna som tror på området är Peab som redan byggt flera kvarter bostäder i området. Nu planerar de även för ett kontorshus på 13 000 kvadratmeter, alldeles invid Gamlestads Torg. Någon gång i år hoppas Peab kunna byggstarta Gamlestads Smedja med planerad inflyttning 2023/2024.

Johannes Öberg, försäljningschef på Peab, tror att Gamlestaden kommer bli ett framtida nav för Göteborg.

– Vi tror stenhårt på den visionen! Redan nu upplever vi ett uppsving för bostäder och det känns riktigt kul att kunna erbjuda även kontorsytor.

De kommersiella ytorna kommer att ingå i Peabs sista etapp i området.

– Efter det är den delen av detaljplanen ganska klar. Och tajmingen känns bra! Området blir bara mer och mer etablerat och vi märker ett ökat intresse från kommersiella hyresgäster.

Vältajmad byggstart

Att prata om Gamlestadens många rätt är lätt, menar Johannes Öberg.

– De stora fördelarna är Gamlestadens positition för framtidens Göteborg, som ett av de absolut viktigaste naven. Ur pendlingssynpunkt är läget svårslaget. Du kommer till Centralen med en direktvagn på sju minuter och har dessutom tillgång till både regiontåg och buss. Du kan bo var som helst i göteborgsregionen och ändå ha nära till Gamlestaden.

Den kommersiella byggrätten, som Peab Bostad vunnit i en markanvisning, har systerbolaget Fastighet jobbat med ett tag. Produktionsordningen för bostäderna har dock styrt tidsplanen och man har även velat se ett färdigt Resecentrum innan kontorshuset byggstartas. Men i år är det alltså dags!

Området blir bara mer och mer etablerat och vi märker ett ökat intresse från kommersiella hyresgäster.

– I början av året flyttar bostäderna in och vi kommer byggstarta ytterligare ett bostadskvarter framöver. Men parallellt hoppas vi också kunna byggstarta Gamlestads Smedja.

Bygger vidare på industriarvet

Kontorshuset kommer kunna erbjuda sammanlagt 13 000 kommersiella kvadratmeter, fördelade på åtta våningar. Allt byggs i kvartersform med en ljusgård i mitten som kommer erbjuda touch down-platser, tillgängliga för alla hyresgäster i huset. Huset får också en gemensam entré med både lobby och reception.

– Vi tror på att skapa samlingspunkter som kan generera ett flöde och liv till huset.

Utöver kontor blir det i bottenplan både ett kommersiellt gym och någon form av restaurang, beskriver Johannes Öberg vidare.

– Gym efterfrågas mer och mer, det är verkligen en trend nu.

Peab vill med kontorshuset skapa en industriell känsla och även bygga vidare på områdets gamla industriarv.

– Därför väljer vi en form av tegelfasad och namnet Gamlestads Smedja, som både har en industriell klang men som också kan innebära en tankesmedja för moderna företag.

För Peab är det viktigt att branda huset och projektet, ett tänk som kommer mer och mer på lokalhyresmarknaden.

– Det handlar om att företag vill stärka sin identitet och kunna identifiera sig med kvarteret och huset.

Rätt planerade kvadratmeter

Gamlestads Smedja blir Peabs stora projekt 2020 men innan spaden körs i backen vill bolaget signa med en ankarhyresgäst.

– Vi har löpande dialoger med flera stycken redan, både för kontorsytorna och de kommersiella ytorna i bottenplan. De som är intresserade är dels stora bolag som har blicken långt in i framtiden, som ganska lätt kan se vilket position Gamlestaden kommer ta. Den här typen av företag ser också ökade möjligheter att kunna rekrytera rätt medarbetare på grund av det kommunikativa läget. Dessa företag är ute i god tid och söker ofta stora ytor, krav som vi kan säkerställa här. Vi tror också att mindre företag, exempelvis it-bolag och marknadsföretag som gillar kontrasterna i Gamlestaden, är vår målgrupp. I Gamlestaden möts den gamla staden och den nya staden och här kan man skapa sig en stark identitet och ett starkt varumärke.

I dagsläget kan man hyra kontorsytor från 500 kvadratmeter upp till hela huset på 13 000 kvadratmeter.

– Det handlar bara om att vara tidigt ute, menar Johannes Öberg. Vi är lyhörda och tycker det är viktigt att träffa hyresgästerna för att verkligen kunna förstå deras behov. Det ger oss bättre möjligheter att skapa rätt produkt för dem. Vi vill egentligen ta bort fokus från antal kvadratmeter. Många vet inte vad de söker, de utgår bara från vad de har i dag. En av fördelarna med att komma till nyproduktion är att man tillsammans kan sätta sig ner och diskutera fram ett lokalförslag. Många gånger visar det sig att man inte behöver fler kvadratmeter utan istället rätt planerade kvadratmeter. I Gamlestads Smedja finns alla möjligheter för det, menar Johannes Öberg avslutningsvis.

Artikeln är en annons från Peab och inte en artikel av Lokalguiden.