“Vi har ingen tanke på att bromsa”

8 september 2021

Swedish Logistic Property, SLP, har sedan starten 2018 haft en kraftigt expansion. Idag äger bolaget drygt 500 000 kvadratmeter logistikfastigheter i södra Sverige. “Vi har växt ganska kraftigt sedan vi startade men vi har absolut ingen tanke på att bromsa den utvecklingen”, säger Nicklas Schmidt, ansvarig för affärsutveckling på SLP.

Det är full fart framåt för SLP. I Helsingborg är bygget av en cirka 7 000 kvadratmeter stor logistikbyggnad åt företaget Scan Global Logistics igång, och i Malmö byggs en fastighet på 4 500 kvadratmeter med Polfärskt som den största hyresgästen. 

– I Malmö valde vi att uppföra en fastighet delvis på spekulation, så här finns ännu möjlighet att hyra både lager med tillhörande kontor på cirka 1 700 kvadratmeter. Vi har dessutom pågående ombyggnader i flera av våra befintliga fastigheter, både direkta hyresgästanpassningar och nya investeringar för att energieffektivisera och miljöcertifiera våra fastigheter, säger Nicklas Schmidt, ansvarig för affärsutvecklingen på SLP. 

Vi har växt ganska kraftigt sedan vi startade men vi har absolut ingen tanke på att bromsa den utvecklingen.

En del logistikfastigheter bygger SLP direkt till kunden medan andra byggs delvis på spekulation. Man har som mål att alltid kunna anpassa fastigheterna utefter verksamheternas behov och önskemål men tror också på att hålla en viss standard som är hållbar över en längre tid. 

– Vi vill ha möjlighet till många portar, rätt takhöjd och mått för att vi ska kunna inreda ett lager som vi tror passar för de flesta, och som ger kunden möjligheten att kunna expandera. Det är något som många företag efterfrågar, speciellt de som växt kraftigt i takt med e-handelns expansion. 

”Man får börja med ett tomt ark”

SLP har för närvarande ett 30-tal lediga objekt men också markmöjligheter för större nybyggnadsprojekt, bland annat i Malmö, Falkenberg, Landskrona, Helsingborg, Nässjö, Ljungby och Borås.

– Vi är öppna för alla slags branscher och vi har ett spridd blandning av företag inom beståndet men såklart kopplat till lager och logistik, som en röd tråd. Vissa företag behöver mer tillhörande kontor än andra, vissa har en terminal och andra har ett mer traditionellt lager med högt i tak, säger Nicklas Schmidt. 

Vakanserna som SLP har kan också anpassas efter verksamheternas behov. En yta på 10 000 kvadratmeter kan bli en lokal åt en hyresgäst, men det kan också finnas möjlighet att dela upp den i flera mindre lokaler.

– Man får börja med ett tomt ark, och så lägger man pusselbitarna efter förfrågningarna och de dialoger som vi för med intressenter för att hitta de bästa lösningarna.

Positiv utveckling av logistikfastigheter

Många företag har under pandemin tvingats bromsa upp, men jämfört med andra segment menar Nicklas Schmidt att logistiksektorn har klarat sig bra. Även om pandemin också har påverkat SLP det senaste året så upplever man att det finns ett bra drag i marknaden. 

– Vi ser positivt på utvecklingen av logistikfastigheter. Men det kräver fortfarande att man är lyhörd och fortsätter att hitta flexibla lösningar och vågar tänka lite utanför boxen, allt är som vi vet inte som det var förr.

När SLP blickar framåt mot en vidare expansion tittar man framförallt från Mälardalen och söderut, här är man intresserade av av lager- logistiklägen i absolut bästa läge och man har en hel del på gång.  

– Förutom att köpa befintliga fastigheter är vi även intresserade av att förvärva mark på bra logistikläge där vi kan uppföra fastigheter i egen regi. Vi har växt ganska kraftigt sedan vi startade men vi har absolut ingen tanke på att bromsa den utvecklingen, avslutar Nicklas Schmidt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.