Veidekke bygger handelshus i Selma stad

3 april 2018

Veidekke har fått i uppdrag av GöteborgsLokaler att bygga handelshuset i Selma stad på Hisingen i Göteborg. I handelshuset, som blir cirka 5 500 kvadratmeter, kommer det att finnas en stor dagligvarubutik på bottenvåningen, kommersiella ytor samt vård- och samhällsservice. Ovanpå byggs ett parkeringsgarage i tre våningar. Projektet är en utförandeentreprenad i samverkan.

Selma torg.jpg
Selma torg.

Gestaltningsmässigt blir det två byggnadskroppar; handelshuset och vårdhuset. Husen ligger i hjärtat av nya Semla stad och kommer vara en central del av backa-bornas vardagliga liv. Husen ligger i direkt anslutning till torget och precis bredvid den nya hållplatsen för kollektivtrafik. Inflyttning av såväl nya och gamla verksamheter kommer att ske under 2019.

Som en av ankarbyggnaderna kommer huset ges ett utseende som bär stadsdelens känsla – fylld av liv. Fasaden kommer att kläs med 150-200 plåtkassetter av naturanodiserad aluminium. Varje plåtkassett får en perforering som kommer att skapa upplevelsen av ett ansikte, vilket kommer ge alla kassetter ett unikt, personligt utseende. Handelsdelen av det nya multifunktionella huset kommer bli ett ansikte utåt - inte bara ett ansikte utan många. Denna typ av aluminiumplåt kräver inget underhåll och plåtarna är utbytbara en och en.

- Handelshuset kommer verkligen att få en spännande fasad. Tänk att välkomnas av alla dessa ansikten varje gång man kommer till torget, berättar Jonas Lissel, ansvarig för projektet hos GöteborgsLokaler.

Den perforerad plåtfasaden kommer släppa in ljus i det bakomliggande parkeringshuset och sträcker sig runt hela parkeringshuset på plan två, tre och takplanet. Men ljuset kommer också att spridas ut från fasaden och ge huset en variation under olika årstider. På den södra sidan planeras klätterväxter på entréplanet som också tillåts växa upp på plåtfasaden.

- Handelshuset ligger i hjärtat av nya Selma stad. Det nya husetbyggs med mycket omtanke och för att skapa ett bra vardagsliv för alla som bor och kommer till Backa, säger Jonas Lissel.Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.