Varför ha ett tråkigt kontor?

18 april 2019

Med inspiration från världens mest kända it-kluster, Silicon Valley i Kalifornien, skapade Qgroup tillsammans med Spik Studios sitt drömkontor. − Det finns ingen anledning att ha ett tråkigt kontor, säger Mikael Kretz, en av Qgroups grundare och delägare.

Qgroup är ett IT-konsultföretag med drygt 400 anställda som jobbar med en multibrandingstrategi. De har flera mindre dotterbolag med egna varumärken och alla är inriktade ett specifikt område inom IT, allt från utbildning, embedded development, projektledning och systemutveckling. 

Bolaget finns idag i Malmö, Göteborg, Stockholm, Linköping och Norrköping. Internationellt finns de i Silicon Valley i Kalifornien, London, Amsterdam, Frankfurt och Paris. 

− Vi jobbar på ett annorlunda sätt, och försöker jobba mycket med personal branding på en ny nivå, säger Mikael Kretz. 

Vi försöker alltid sticka ut, på sättet hur vi hanterar kunder, hur vi anställer ny personal och hur vi jobbar och då ville vi även att kontoret skulle sticka ut. 

Inspiration från IT-jättarna

Qgroup har sitt huvudkontor i Malmö, och det var här allt började. På första våningen sitter koncernen och fem andra dotterbolag medan andra våningen disponeras av dotterbolaget Dynamic Dog. Tanken med kontoret var att skapa ett roligt kontor som sticker ut. 

− Vi försöker alltid sticka ut, på sättet hur vi hanterar kunder, hur vi anställer ny personal och hur vi jobbar och då ville vi även att kontoret skulle sticka ut. Vi satt och funderade på hur vi kunde göra det på ett sätt som ingen annan tidigare gjort.

När det var dags att göra om kontoret valde Qgroup att gå igenom sitt nätverk och av en händelse kände Mikael Kretz hotell- och konferenskoncernen Ess Group i Göteborg. Han kom via dem i kontakt med Spik Studios som har designat flera hotell-  och restaurangkoncept.

− Under 8-9 månader satt vi och bollade idéer på hur vi kunde skapa ett kontor som var helt outstanding. Vi var det andra kontoret någonsin som de designade och jag blev helt såld på deras design. 

Det var under en resa till Silicon Valley i Kalifornien som Mikael Kretz hittade inspirationen. Efter att han besökt kontoren hos techjättarna Facebook, Google, Uber och AirBnb visste han att han hittat rätt. 

− De företagen har väldigt speciella kontor och vi kände att om skall vi göra något, så skall vi göra det på riktigt. Och då blev ju nästa fråga, vem kan göra detta åt oss i Sverige? Det var då jag kom i kontakt med Spik Studios som verkligen levererade. 

Snyggt kontor - en konkurrensfördel

På kontoret finns i stort sett inga fasta skrivbordsplatser utan medarbetarna sitter där det passar dem bäst beroende på vilken arbetsuppgift de utför. Stora ytor samsas med mindre rum och det är sällan som en hel dag spenderas på kontoret. 

− Flexibiliteten på kontoret blir allt viktigare för ett företag som oss. Ofta är vi ute och träffar kunder eller nya potentiella medarbetare. 

Och ett snyggt kontor har absolut en tendens att locka till sig nya medarbetare. Kontoret imponerar på både nya medarbetare och kunder, redan vid första anblicken. 

− Vi har flera kunder som lånat våra rum för breakout sessions och det får de väldigt gärna göra, det är bara roligt! Att ha ett snyggt kontor kan absolut locka till sig nya medarbetare, även om man inte bara byter jobb på grund av ett snyggt kontor, men man får definitivt upp ögonen för oss, avslutar Mikael Kretz.

Kolla in mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.