Våga satsa på öppna ytor

5 augusti 2021

Senab fortsätter på temat ”Tillbaka till kontoren” och de öppna kontorsytorna. Denna vecka tipsar de om bekväma miljöer där möblerna även låter oss vara produktiva och förklarar vad begreppet innebär samt tipsar om hur du enkelt skapar den.

Vad betyder den öppna mötesytan?

Behoven vi människor har av att kommunicera och träffas fysiskt märker vi av allt mer, efter månader med distansarbete och digitala möten.

Zoner för umgänge och återhämtning är viktiga på en arbetsplats men än viktigare är att möblera dem så att de även stöttar oss i de kreativa meningsutbyten.

Senabs inredningsexpert Lisa Sandvik, menar att kontoren kommer vara en plats med fokus på möten och samarbete, men att umgängesytorna måste kunna varvas med ytor där möjlighet till fokus erbjuds.

Hon förklarar vidare den öppna mötesytan. 

- Zoner för umgänge och återhämtning är viktiga på en arbetsplats men än viktigare är att möblera dem så att de även stöttar oss i de kreativa meningsutbyten, som ofta uppstår när vi tar en paus och pratar med våra kollegor. 

 Fördelar med de öppna ytorna

- De sociala utrymmena sammanför medarbetare och skapar en känsla av tillhörighet och syfte.

- Vi medarbetare vill träffas fysiskt vilket ger energi, inspiration och kreativitet som också stärker företagskulturen.

- Även för arbetsuppgifternas skull behöver vi mötas, utbyta meningar och kreera tillsammans.

Det är därför det är så viktigt att våra kontor, förutom passiva umgängesytor, har plats för att mötas och jobba tillsammans i olika dynamiska konstellationer.


Tänk så här när du inreder

Låt miljön underlätta växelspelet mellan det sociala och kreativa genom att bryta upp stora passiva lounger med agila lättrörliga mötesytor. Se till att alltid ha skrivytor nära till hands.

Kombinera bekväma soffor och fåtöljer med balansbollar , om du önskar en lite mer aktiv sittställning. 

För soffgrupperna kan du även inreda med lite högre och större bord så att arbete med laptop eller skissblock stödjs på ett bättre sätt. 

Belysning 

Ha rätt belysning i era umgänges zoner och öppna mötesytor. Gör det inte för mysigt utan tänk på att välja belysning som ger fullgott ljus. Jobba hellre med dimmer om ni vill kunna sänka ner emellanåt. Satsa på funktionella dimbara pendlar. Se snygga belysningsalternativ här 

Tillbehör för att ladda

Se till att det finns eluttag att ladda mobiltelefoner och laptops med i samtliga ytor på kontoret. Addera snygga integrerade lösningar i era möbler eller placera ut lösa laddningsmöjligheter. Vi tipsar om Square.

Mixa möbleringen

Gör inte de öppna samarbetszonerna för stora. Se till att mixa möbleringen så att det är effektivt att ta med sig resultatet av det snabba mötet vidare till arbetsstation/dator och komma vidare i den kreativa processen/problemlösningen.

Addera gärna en mobil skrivtavla, som Frame , som du enkelt flyttar runt på kontoret till andra ytor och rum vid behov. 

Stilens betydelse

Se också till att ytan är inbjudande rent estetiskt. Denna zon liksom hela ert kontor skall vara en attraktiv plats där era medarbetare vill vara/återvända till. Lägg därför till snygga inredningsdetaljer som sätter stilen.

Läs mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.