Värtahamnens första etapp

25 februari 2022

Den första detaljplanen för det omtalade stadsutvecklingsprojektet Värtahamnen har nu vunnit laga kraft. Därmed kan bygget av fem kvarter påbörjas. Totalt tillskapas 110 000 kvm ny kommersiell bebyggelse i denna första etapp. Ingen annanstans kan vi framöver få så mycket av det bästa i Stockholm på en så begränsad yta. Här hänger sjönära arbetsplatser och bostäder samman med grönområden, hamn, restauranger och citypuls.

Byggaktörerna Bonnier Fastigheter och Niam växlar nu upp sin verksamhet i området och omdaningen från hamn till pulserande stadsdel blir än mer påtaglig. Bonnier Fastigheter kommer att bygga nya kontors- och handelsytor med direkt anslutning till vattnet. Ett utmärkande kvarter blir Pirhuset, som med sin höjdsättning, vida havsutsikt och sammanlänkande strandpromenad utgör ett framtida landmärke i staden. I kvarteret Neapel kommer Niam att uppföra en ny modern kontorsfastighet med ett brett serviceutbud i bottenplanet. Fastigheten, The Dockworks, är ett av Niams större kontorsutvecklingsprojekt innehållandes ljusgårdar, takterrasser och stora sammanhängande kontorsplan.

- Äntligen! Nu när detaljplanen vunnit laga kraft går utvecklingen i Värtahamnen in i en ny, mer intensiv fas. Med den gemensamma visionen som grund skapar vi ett område med levande och trygga stadsrum i en helt unik miljö, säger Kristina Alvendal, Stadsutvecklarna i Värtahamnen.

- Det som många väntat på kan nu börja ske. Detta kan bli Stockholms mest spännande stadsdel, avslutar Kristina Alvendal.

Detaljplanen som har vunnit laga kraft är den första av tre etapper i Värtahamnen som vid färdigställande kommer att göra hamnområdet till en integrerad del av staden med 20 000 arbetsplatser och 5 000 boende.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.