Världens häftigaste kontor?

14 mars 2019

Det finns många inspirerande kontor runt om i världen. Kontor där man kan åka rutschkana till mötet, eller kanske ha mötet uppe i ett träd. Eller varför inte sitta och jobba i en linbanekabin? Kolla in ett urval av tio häftiga kontor. Ett av dem finns i Stockholm, 30 meter ner i urberget.

1. Google, Zürich 

Googles kontor runt om i världen är inga dussinkontor precis. Och kontoret i Zürich är inget undantag. Här ska alla Zooglers (så kallar sig Googles anställda i staden) jobba i en miljö som är inspirerande samtidigt som den är avslappnad. På kontoret finns det många udda arbetshörnor att välja bland plus en musikscen, ett spelrum och en brandmansstång man kan ta istället för trapporna. 

2. Mind Candy, London

Företaget bakom Moshi Monsters, som är små figurer i spel, böcker, leksaker och samlarkort, är baserat i London där kontoret har framröstats som Englands coolaste. Det färgstarka kontoret är i sig en Moshi Monsters-värld med både rutschkana, tuggummimaskiner och mötesrum utformade som trädkojor. 

3. Corus Entertainment, Toronto

Det kanadensiska mediabolaget Corus producerar främst barnprogram, något som också avspeglas på huvudkontoret i Toronto. Här finns bland annat en stor rutschkana, en fem våningar hög vägg av levande växter och man kan hålla möten kring bord som är utformade som en hockeyrink. 

4. Etsy Offices, New York

Etsy är en näthandel där man kan köpa och sälja varor som antingen måste vara över 20 år gamla eller handgjorda. Deras kontor i Brooklyn, New York, speglar givetvis affärsidén genom att innehålla en stor del både handgjorda och förnyelsebara material i en lokal där gränserna mellan arbetsmiljö och livsstil suddas ut. 

5. Zynga, San Francisco

Spelföretaget Zynga ligger bland annat bakom spelet FarmVille och erbjuder både en arkadhall, gym, basketplan och gratis gourmetmat på sitt kontor i San Francisco. Men självklart (?) ska även de anställdas husdjur tas väl om hand så alla som har hund får ta med sig dem till jobbet när de vill. Vovvarna kan njuta av olika lekytor och en rastgård på taket. 

6. Fueled Collective, New York

Rameet Chawla är en appdesigner som skapat en samlingsplats för ett trettiotal startups i New York. Lokalen är proppfull av karaktär och består nästan uteslutande av vintageinredning där läderfåtöljer samsas med moderniteter som popcornmaskin och pingisbord.

7. The Barbarian Group, New York

Hos webbyrån Barbarian Group har den sydafrikanske arkitekten Clive Wilkinson skapat ett smart system av arbetsplatser. Genom ett sorts evighetsbord till de närmare 200 anställda länkas alla medarbetare, de så kallade barbarerna, samman i en kombination av arbetsplatser och kreativa ”grottor” att jobba avskilt i.

8. Selgas Cano, Madrid

Arkitektfirman Selgas Canos kontor i Madrid är nedsänkt i terrängen. Här arbetar man nära naturen i en retrofuturistisk byggnad som inte liknar något annat kontor du sett.

9. Inventionland, Pittsburgh

Inventionland i Pennsylvania är en företagsinkubator uppbyggd kring 16 olika teman. Upplev  trädkojor, vattenfall, racerbanor och sjörövarskepp. Miljöer som sätter igång kreativiteten hos invånarna/medarbetarna. Hela 2 000 nya produkter tas varje år fram i den här något galna arbetsmiljön.

10. Bahnhof, Stockholm

Sverige får också vara med på listan. Den svenska internetleverantören Bahnhof har nog världens coolaste serverhall, belägen under Vita Bergen på Södermalm i Stockholm. Den fransk-svenske arkitekten Albert France-Lanords har skapat utrymmet 30 meter ner i urberget, som klippt och skuret för en James Bond-skurk, enligt tidskriften Wired. 

Källa: kontorsliv.se

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.