Välkommet beslut om ny järnväg mellan Göteborg och Borås

2 juli 2024

Snart kan vi åka mellan Göteborg och Borås på 35 minuter. I mitten av juni fattade parterna längs den nya järnvägen ett inriktningsbeslut som innebär att järnvägen Göteborg – Borås kan byggas utan ytterligare fördröjning. Detta är ett mycket välkommet besked, även om det slutgiltiga beslutet ska fattas i augusti.

Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.
Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Nu visar ledandepolitiska företrädare i Västsverige att de kan kompromissa och hitta vägar framåt, vilket är en förutsättning för att klara de stora investeringar i energiförsörjning och infrastruktur som Västsverige står inför.

- Äntligen kan Sveriges sämsta järnväg för pendelresor ersättas av en modern järnväg. Den skulle leda till ökad tillväxt, en större arbetsmarknadsregion och stärka Västsveriges konkurrenskraft, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Med den nya järnvägen kommer regionens attraktivitet öka för nya företag och förbättraresmöjligheterna till och från Landvetter flygplats, vilket är positivt förnäringslivet.

– Det var ett klokt beslut av regeringen att låta Landshövding Sten Tolgfors medla och han förtjänar stort beröm för genomförandet och resultatet av uppdraget, säger Johan Trouvé.

Nu måste alla parter hålla fast vid inriktningsbeslutet och hitta lösningar för finansieringsfrågan, så att spaden snarast kan sättas i marken. 20 år av utredningar och omtag räcker, nu är det dags för verkstad.

– Nu gläds vi åt dagens besked, men Borås ska inte vara en ändstation utan mittpunkten på sträckan Göteborg – Jönköping. På sikt måste järnvägen fortsätta österut så att arbetsmarknadsregionen och flygplatsens upptagningsområde blir ännu större, avslutar Johan Trouvé.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.