Välförsedda med mark

5 december 2018

Alvesta kommun kallas för södra Sveriges mittpunkt och med ett bra läge och närhet till kommunikationer ser de sig som en attraktiv kommun på många plan. - Vårt läge gynnar näringslivet, säger Ola Agermark, Näringslivsansvarig i Alvesta Kommun.

Bild: Alvesta kommun
Bild: Alvesta kommun

Med stambanan, riksväg 25 och närhet till E4:an har Alvesta ett bra kommunikativt läge i det Småländska landskapet vilket är till en stor fördel för kommunen.

- Vi har en närhet till Växjö och dess utbud, där det finns universitet och en hög kompetens. Med bil tar det bara 12 minuter mellan orterna så vi kan dra nytta av en lite större stads fördelar, säger Ola Agermark, Näringslivsansvarig på Alvesta Kommun.

Med sina drygt 20 000 invånare är Alvesta en relativt liten kommun, den 108:e största i Sverige. Dess storlek gör att leden fram till olika beslut är korta och det är snabba puckar som gäller. 

- Det går snabbt att dra ihop folk i kommunen när det tickar på med möten, vi är snabbfotade och det är en ofta en fördel att vara en liten kommun. Det är lätt att sticka in huvudet och boka möten i kalendern på några dagar, säger Ola Agermark.

God tillgång på mark

Många kommuner i Sverige lider av en brist på ledig mark vilket leder till att det blir svårt för företag att etablera sig i kommunerna. Men i Alvesta känner man inte igen det här problemet.

- Vi är väl rustade, vilket känns skönt. Vi jobbar mycket med just markbiten och att ha en plan för att vi skall vara välförsedda. Jag vet att det finns många kommuner som har problem med bristen på mark, men vi är väl rustade och det tar inte flera år för oss att få fram ny mark.

Just nu håller kommunen på att iordningställa 40 hektar verksamhetsmark längs med riksväg 25 där första etappen är i full gång, och efter det finns planer på att utveckla ytterligare 40 hektar.

- Vi håller också på att tar fram andra detaljplaner på mer mark kring några olika handelslägen där vi ser ett ökat intresse för Alvesta. Det är en viktig bit att vi kan vara förberedda och ta emot företag snabbt.

Det finns en hel del ledig mark i det nya området Orrakulla och även en del lediga lokaler i andra områden. Men det behövs fler menar Ola Agermark.

- Vi behöver få in fler som bygger lokaler då vi ser att det finns en efterfrågan på lokaler i kommunen. Vi har många som bygger ut där de sitter men alla har inte yta att bygga ut på, så det är där vi behöver få in en rotation. Den pucken är en liten flaskhals och vi hoppas att det kommer in nya intressenter som vill bygga i kommunen.

Hemliga planer framöver

Det går bra för näringslivet i kommunen och framtiden ser ljus ut. Flera stora planer finns nedskissade och det är en hel del på gång.

- Det är lite hemligt men vi för dialog kring olika handelsetableringar, mer kan jag inte säga i nuläget. Vi märker att vi får fler förfrågningar överlag när det gäller etableringar i olika branscher, säger Ola Agermark.

Alvesta kommun har ett gott samarbete med kringliggande kommuner och står sig bra i konkurrensen gentemot de andra kommunerna.

- Vi har ett gott samarbete med Växjö och de börjar expandera mot Alvesta.Vi gör vårt yttersta för att Alvesta skall vara en attraktiva kommun.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.