Trender på kontoret 2019

10 januari 2019

Vilken är den starkaste lysande stjärnan när det gäller kontorsinredning och arbetsmiljö 2019? Den frågan ställde vi till delar av vår "Experthylla" som kommer att vara med oss och svara på frågor kring inredning och kontorsmiljö detta året. Vilka trender ser de komma 2019?

Martela.jpg
Bild: Martela

Vilken är den starkaste lysande stjärnan när det gäller kontorsinredning och arbetsmiljö 2019? 


LINDA S. ÖSTERBOM

Linda S. Österbom, VD/INREDARE, Studio A3

- Vi upplever att fler efterfrågar en personligare touch på sina kontor och framför allt att man inser vikten av att ha en trivsam miljö på arbetsplatsen. Det ska gärna kännas som ett andra hem och man lägger stor vikt vid att det är trivsamt och att inredningen ska kännas förenlig med företagets övriga profil. Många ser det som en viktig del i att attrahera bra personal. Många yngre startup-bolag vill ha en lekfullare ton i inredningen och vill gärna ha lite udda, roliga lösningar. Här är det mycket fokus på att det ska finnas tilltalande platser för informella möten, after work med kollegorna, tv-spel, pingisbord etc. Vi tror också att miljötänket kommer fortsätta öka och blir en allt vanligare aspekt när man ska inreda sitt kontor framöver.


MONIKA KARLSSON

Monika Karlsson, View projekt & KONCEPT

- Det är alltid svårt att prata trender, trender är ju något vi skapar tillsammans med hjälp av trendbyråerna i världen. Men personligen känner jag och hoppas att det blir mer kulör på väggarna. Även om det kanske är mjukt tonade väggar så ser vi nu inte bara de vita väggarna i kontorsmiljöerna. Jag hoppas även vi kan få fler att välja andra golv än den typiska grå kontorsmattan. En genomtänkt färgsättning på väggar, golv och tak tillför väldigt mycket till helheten tillsammans med den lösa inredningen och belysningen. Till detta hoppas jag att vi får se lite utstickande accentfärger. Kanske senapsguldbrunt, rostrött/rostorange, puderrosa, beige som bas istället för grått. Och självklart alla typer av naturmaterial och grönt som får oss att associera till miljön och naturen. Det är viktigt att inte glömma basen för inredningen och det helhetsintryck man vill förmedla. Vid flytt till ny lokal sätts förutsättningarna för de fasta materialvalen i tidigt skede, redan vid kontraktsförhandlingen. 

Jag hoppas också att vi väljer kvalitet och närproducerat i ännu större utsträckning än tidigare. Det finns många fina små och stora möbel-/inredningsproducenter i Sverige som jobbar starkt i alla sina produktionsled för att göra skillnad för miljön och producera hållbart över tid.  Det finns en anledning till att ett visst skrivbord kostar mer än ett annat, man får vad man betalar för även här. Det är större skillnader än man kan tro vid första anblicken när man exempelvis jämför höj- och sänkbara skrivbord och arbetsplatsförvaringar. Vi måste värna om den svenska hantverkstraditionen och bidra så mycket vi kan till att den kommer finnas kvar.


Kristin Andersson

Kristin Andersson, Workplace Specialist, Martela

- Den starkast lysande stjärnan när vi inreder kontor och utvecklar arbetsmiljöer är människan! Under 2019 ser vi medarbetaren som en kund och arbetsplatsen en tjänst. En produktiv arbetsplats kräver balans mellan kostnadseffektivitet och medarbetarnöjdhet. Att attrahera och behålla rätt kompetens uppnås genom stor frihet och valmöjlighet hos individen. Det kräver hybrida arbetsytor som lätt anpassas efter människan och inte tvärtom.


En fortsatt stark inredningstrend på kontor är möbler som stöttar hög koncentration och produktivitet, något som många företag tyvärr fortfarande har svårt att lösa i de öppna kontorslandskapen.


Vi ser också att teknologin blir mer lättillgänglig och det går fortare att omvandla data från våra system till konkreta åtgärder för att utveckla våra arbetsplatser. Beläggningsmätningar och kontinuerlig uppföljning av hur vi faktiskt använder våra arbetsplatser blir allt mer utbrett och värdet av att ha data svart på vitt inför en flytt eller ombyggnation blir en självklarhet för proaktiva organisationer.


Som en motpol till teknologiutvecklingen tenderar också naturliga inslag ha en allt viktigare inverkan. Biofilisk design och att skapa naturtrogna miljöer med hjälp av växter, naturmaterial och naturligt ljus förhöjer både upplevelsen och produktiviteten på arbetsplatsen.


Vi kan heller inte låta bli att nämna fortsatt fokus på välmående och hälsa. Med ett fullspäckat schema privat och på jobbet blir återhämtning och fysisk aktivitet lätt bortprioriterat. Vi ser gärna att designen av kontor blir ännu starkare när det gäller både fysisk och mental hälsa, en trend som måste vara här för att stanna.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.