Toppmodern logistik på Stigamo södra

5 april 2019

Jönköping rankas som ett av Sveriges starkaste logistiklägen. Längs med E4:an söderut hittar man logistikområdet Stigamo södra –ett av få områden i regionen som kan erbjuda riktigt stora etableringar med kort varsel.

För företag som har en distribution som sträcker sig över stora delar av Sverige, eller Norden utgör Jönköping ett perfekt logistiskt läge. Närheten till storstadsregionerna och skalfördelar gör att transportörerna kan erbjuda bra ekonomiska villkor och snabba leveranser. Området Stigamo södra kan erbjuda företag att uppföra nyproducerade lagerbyggnader om 15 000-80 000 kvadratmeter, i allra bästa skyltläge längs med E4:an och närheten till motorvägen gör att man snabbt är ute från lagret och på väg till destinationen. 

–Tomterna har färdig detaljplan, är grovt förberedda och redo för byggnation så snart väderleken tillåter och vi har redan färdigritade koncept att utgå ifrån och för nära diskussioner med en entreprenör så tiden till inflyttning kan vara relativt kort. Vi utvecklar främst moderna lager med hög takhöjd och många portar och som uppfyller alla de krav som ställs på en modern logistikanläggning idag. Sen är det förstås också upp till hyresgästen att göra en kravspecifikation som gör att byggnaden anpassas efter deras verksamhet, det tillsammans med de låga driftskostnaderna är ju en av de stora fördelarna med att välja nyproduktion, säger Henrik Brav, på Qvana Invest, som tillsammans med CBRE marknadsför och utvecklar Stigamo södra.

Tomterna har färdig detaljplan, är grovt förberedda och redo för byggnation så snart väderleken tillåter och vi har redan färdigritade koncept att utgå ifrån och för nära diskussioner med en entreprenör så tiden till inflyttning kan vara relativt kort. 

Stora etableringar

Qvanas fyra tomter på Stigamo södra omfattar cirka 450 000 kvadratmeter och det finns utrymme för runt 200 000-250 000 kvadratmeter logistik beroende på hur stora de enskilda byggnaderna blir och tomterna styckas. 

– Det kan låta mycket men med dagens efterfrågan på riktigt stora lagerytor med framtida expansionsmöjlighet så är det inte så väldigt många etableringar innan det fylls upp, menar Henrik Brav.

E-handlarna växer sig allt större och efterfrågan på stora logistikbyggnader med flexibla lösningar ökar. Qvana Invest har under de senaste åren på norra delen av Stigamo utvecklat lager åt AD Bildelar och Babyshop som redan fördubblat sitt lager så att området är attraktivt är det inget snack om, vilket även bekräftas ytterligare av att DSV nyligen öppnade sin nya terminal här.

– Företagens godsflöde är det som till största delen styr tillsammans med en attraktiv totalkostnadskalkyl för att hyra fastigheten. En e-handlare som har den stora majoriteten leveranser till Stockholm kan säkert hitta bättre lokaliseringar men för företag som har en bredare distribution och vill ha ett enda centrallager så är Jönköping mycket konkurrenskraftigt och som Norden-lager är det svårslaget. Vi har flera diskussioner med e-handlare som är en viktig målgrupp men B2B är ju minst lika viktigt och ofta en finansiellt starkare hyresgäst.

Inte bara fastigheter

Qvana Invest kan även bistå med lagerbemanning, rekrytering och övrigt personalrelaterat för att säkerställa en smidig flytt. 

– En av våra styrkor är att vi har ett av Sveriges största (#6) bemanningsföretag, OnePartnerGroup, inom koncernen. Vi kan se till att rätt kompetens finns på plats från dag ett, säger Henrik Brav. 


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.