Topplistan på kontoret

26 september 2023

Enbart 3 procent av unga skulle tacka nej till ett jobb som kräver att de främst är på plats på kontoret. Det visar Academic Works årliga undersökning Young Professional Attraction Index som tagit tempen på 3 064 studenter och akademiker i början av karriären. "Många arbetsgivare blir nog förvånade över dessa siffror, men vår undersökning visar att det går att locka tillbaka de unga talangerna till kontoret igen om man vill", säger Peter Knutsson Frejd, vd på Academic Work.

Kantar Public har på uppdrag av Academic Work frågat 3 064 svenska studenter och akademiker i början av karriären vad deras arbetsgivare skulle behöva erbjuda för att få dem att i första hand arbeta fysiskt på kontoret. Enbart 3 procent svarade att de skulle tacka nej till ett jobb som krävde att de främst var på plats på kontoret.


Vår undersökning visar att unga gillar det flexibla arbetslivet, men att de är öppna för att arbeta på kontoret om arbetsgivaren kan uppfylla andra villkor.

– Det finns en utbredd föreställning om att unga ratar fysiskt kontorsarbete, men det stämmer inte. Vår undersökning visar att unga gillar det flexibla arbetslivet, men att de är öppna för att arbeta på kontoret om arbetsgivaren kan uppfylla andra villkor, säger Peter Knutsson Frejd, vd på Academic Work.


På frågan om vad som kan locka de unga distansarbetarna tillbaks till kontoret hamnade flexibla arbetstider (27 procent), en positiv arbetsmiljö (24 procent) och bra och trevliga kollegor (21 procent) i topp. Många unga tycker också att det är viktigt att vara en del av en social kontext (19 procent) och att kontorets geografiska läge har stor betydelse (19 procent). 14 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de föredrar att arbeta primärt från kontoret.


– Vår undersökning är ett tydligt bevis på att det inte går att tvinga tillbaka medarbetarna till kontoret. Är du som arbetsgivare lyhörd för den yngre generationens önskemål så kommer de självmant vilja vara på arbetsplatsen, säger Peter Knutsson Frejd.


– I tuffa ekonomiska tider där man kanske inte har råd att tacka nej till ett jobb, så är det viktigare än någonsin att skapa en positiv arbetsmiljö där de unga talangerna kommer trivas, utvecklas och bidra till företagens framgång, avslutar Peter Knutsson Frejd.


topp tre

Detta är topplistan när unga professionella svarade på frågan: Om du föredrar att arbeta på distans – vad skulle din arbetsgivare behöva erbjuda dig för att i första hand arbeta på kontoret i stället? (Max 3 svarsalternativ)


1. Flexibla arbetstider (27 %)

2. En positiv arbetsmiljö (24 %)

3. Bra och trevliga kollegor (21 %)

4. Att vara en del av det sociala sammanhanget (19 %)

5. Kontorets geografiska läge har betydelse (19 %)


På alternativet ”Jag skulle aldrig acceptera ett jobb som i första hand kräver placering på plats” var det enbart 3 procent av de 3 064 svarande som angav det.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.