Tidigare lokstall plats för företag

16 januari 2018

L2 Fastigheter kör igång med utvecklingen av ett f d lokstall i Gamlestaden. Den före detta lokverkstaden byggs nu om till moderna och funktionella kontor där mycket av byggnadens ursprungliga karaktär bevaras. Efter att nu ha tecknat två avtal finns det två kontorslokaler om sammanlagt cirka 2 000 kvm kvar att hyra.

Bild: L2 Fastigheter

Hyresavtalet med Folkspel var startskottet för ombyggnaden av den f d lokverkstaden i Gamlestaden. Här ska moderna kontor med mycket karaktär och historisk känsla skapas. Just nu finns kontor om cirka 2 000 kvm ledigt. 

Kontor som tydlig bärare

- Det känns väldigt kul att byggstarta projektet och att vår första hyresgäst är ett så välkänt och betydelsefullt företag för svenskt föreningsliv, säger Karl Ljunggren, vd på L2 Fastigheter.

Det nya hyresavtalet omfattar cirka 1 500 kvm av totalt 6 600 kvm som finns i Lokomotivet efter ombyggnaden av det före detta lokstallet.

- Lokomotivet är en väldigt karaktäristisk byggnad med sin halvcirkelrunda form, där de tidigare portarna ersätts med stora glasade partier och där vi återställer fasaden till sitt ursprungliga skick. Invändigt kännetecknas miljön av ljus och rymd med en takhöjd på upp till sju meter, där vi bevarar och synliggör husets historia och dess unika uttryck med stål, tegel och betong. 

Enligt Karl Ljunggren är det idag allt fler företag som ser sina kontorslokaler som en viktig del av sitt varumärke och en tydlig bärare av företagets värderingar. Men utan att ge avkall på alla funktioner och krav som ställs på en modern och effektiv arbetsplats. 

- Internationellt har det här varit en trend i flera år med att sitta i profilerande och gärna historiska miljöer. Nu märker vi att efterfrågan på kontor med karaktär ökar också här i Sverige. Dessutom gör närheten till centrala Göteborg och den snabba expansionen av hela Gamlestaden att allt fler söker sig hit. 

enkelt val

För Folkspel var det flera faktorer som gjorde att valet att flytta verksamheten till Gamlestaden till slut var ganska enkelt.

– Det kändes helt rätt redan från början och är lite som att flytta hem igen. Vi hade under flera år kontor i Gamlestaden när Bingolotto växte och blev ett av Sveriges populäraste lotterier och tv-program. Eftersom programmet fortfarande sänds från Gamlestaden känns det bra att fysiskt vara nära tv-studion och produktionen. Bingolotto är fortfarande ett av våra största spel och naturligtvis väldigt viktigt för alla de organisationer och föreningar som vår verksamhet finansierar, säger Hans Sahlin, vd för Folkspel.


I Lokomotivet får vi ändamålsenliga, häftiga och spektakulära lokaler.


Närheten till kollektivtrafiken, närheten till de större trafiklederna samt bra parkeringsmöjligheter var andra faktorer som bidrog till valet att flytta till Lokomotivet.

– I Lokomotivet får vi möjlighet att utforma en arbetsplats som helt och hållet är anpassad efter våra behov och önskemål. Här bygger vi ett nytt högkvarter i moderna och energigivande lokaler som ska hjälpa oss att möta utmaningarna på en allt tuffare och allt mer konkurrensutsatt spelmarknad. Hela den genuina känslan i Lokomotivet stämmer väldigt väl med vilka vi är och vad vi står för. Med moderna kontorsytor ökar även möjligheterna för oss att jobba närmare varandra inom företaget. Det bidrar förhoppningsvis till ökad trivsel och ett ökat engagemang hos alla medarbetare och därigenom ökade intäkter till svenskt föreningsliv. 

häftigt på översta våningen

Det andra avtalet L2 Fastigheter har skrivit är med IT-utvecklingsbolaget Bygglet som hyr hela det översta våningsplanet. 

– Många av våra kunder är byggföretag så för oss har det ett stort värde i att sitta i lokaler som visar en omsorg om byggnadsvård och arkitektur. Det är också viktigt att det är lätt för våra kunder att komma till oss då många utbildningar sker i våra lokaler. I Lokomotivet får vi ändamålsenliga, häftiga och spektakulära lokaler med en industriell känsla där synliga stålbalkar, tegel och betong har bevarats. Dessutom gillar vi Gamlestadens centrala läge och stadsdelens pågående utveckling från ett industriområde till en modern blandstad med bostäder, kontor, handel och lokal service, säger Hanna Konyi, vd på Bygglet.

Planerad inflyttning är den 1 januari 2019. Efter avtalen med Bygglet och Folkspel återstår två kontorslokaler om sammanlagt cirka 2 000 kvadratmeter innan Lokomotivet är fullt uthyrt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.