Testar marknaden med nytt koncept

16 april 2019

Med stor flexibilitet och visibilitet ska det nyckelfärdiga kontoret bli ett nytt hem för ett företag. – Vi vet att det finns en efterfrågan på nyckelfärdiga kontorslokaler med full service, säger Lena Bredberg, uthyrningschef på Kungsleden.

Kontor på 3 - webb.jpg
Bild: Kungsleden

Bara tre tunnelbanestationer från Stockholms central längs blåa linjen ligger Stadshagen. Gamla industritomter på den här delen av Kungsholmen har på senare år förvandlats till kontorshus och Kungsleden flyttade sitt huvudkontor hit för snart fyra år sedan. I grannbyggnaden ligger den nya lokalen som går under konceptet ”3 minuter”. Den färdigställdes 15 februari och är 287 kvm stor.

– För det första har vi märkt tendensen att företag flyttar oftare och ställer högre krav på flexibilitet. Marknaden visar att nya aktörer vill ha enkelhet och traditionellt har vi en ganska lång process med vanliga kontorslokaler. Oftast väljer man att anpassa lokalerna när man redan har en färdig hyresgäst och då kan det ta upp till nio månader innan den är inflyttningsklar. Många vill flytta in direkt, gärna redan i morgon, säger Lena Bredberg.


En annan målgrupp

Kungsleden poängterar att konceptet inte ska blandas ihop med coworking eftersom kontoret är byggt för en hyresgäst. Däremot följer det coworking-temat med färdigutrustade lokaler och korta avtal. 

– Vi har tänkt på en annan målgrupp – till företag som vill kunna stänga dörren, men som ändå vill ha det enkelt, möblerat och inflyttningsklart. Coworking passar inte alla företag och då kan det här vara ett alternativ. En lokal med kort avtal, dit man bara kan ta sin dator och docka in den. Sen är man igång, säger Lena Bredberg.

I dagsläget hyr Kungsleden ut till renodlade coworking-aktörer, exempelvis United Spaces i Malmö. Fördelen med ”3 minuter” är bland annat att företaget får ett bra skyltningsläge. 

– Man har möjlighet till en annan typ av profilering och man kan på ett tydligt sätt visa var man sitter. Många som sitter i coworking-kontor saknar den möjligheten. Vi möter flexibiliteten med det här konceptet, säger Bredberg.


I innerstaden är det brist på lediga kontor, vi har också låga vakanser i våra kluster. Så det kanske finns en marknad för det här också.


Lokalerna inom kontorskonceptet ”3 minuter” är inredda till minst 80 procent utifrån hållbara val. Ett exempel på det är materialet i heltäckningsmattan som är gjort av återvunnet fisknät. Miljötänket står högt i kurs. Även i lokalerna i Kista och Danderyd som senare under året kommer att stå klara och gå under samma koncept. 

– I innerstaden är det brist på lediga kontor, vi har också låga vakanser i våra kluster. Så det kanske finns en marknad för det här också. Responsen vi har fått är positiv och de företag som vi har haft på visning har uttryckligen sagt att de är måna om att ta emot mycket besök för att kunna visa upp sitt varumärke, säger Bredberg. 


Testar marknaden

Om Kungsledens modell blir lyckad eller inte återstår att se. Men i takt med att företagen efterfrågar en större flexibilitet hos fastighetsägare så är Kungsleden övertygade om att ”3 minuter” kommer bli en succé. I så fall kan det här bli en affärsmodell som de fortsätter att utveckla så fort de får vakanser i sina fastigheter. 

– Man kan säga att att det här är ett försök för att se om marknaden är mogen för det här. Anledningen till att vi startade är att vi har många företag som vill flytta in på studs. Vi måste testa och se om det funkar i våra kluster, säger Lena Bredberg.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.