Ta höjd för lågkonjunkturen

17 december 2019

Trycket minskar. Oron ökar. Kurvorna pekar nedåt. Men en vikande högkonjunktur kan också innebära nya insikter och möjligheter. På Elmia Subcontractor delade experterna med sig av sina bästa tips och råd när konjunkturen sviktar. – Mitt budskap till industrin nu när det är lite lugnare nu är att ta vara på tiden, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG, Fordonskomponentgruppen.

räls.jpg
Bild: Pixabay

Det har hänt något sedan samma tidpunkt 2018. Det berättade Sanna Arnfjorden Wadström, vd på SInf, när hon presenterade Underleverantörsbarometern på Elmia Subcontractor. Hela 57 procent av underleverantörerna i Sverige tror att konjunkturen kommer att vika inom sex månader.

Jämfört med samma kvartal förra året har den siffran stigit med 24 procentenheter.

Det jag då vill skicka med är att ha örat mot rälsen i världspolitiken och översätta det till din egen verkstad.

– Det är pessimistiska siffror även för prognosen över kvartal fyra. Så pessimistiska siffror har vi inte sett sedan 2012, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Men. Företagen har lärt sig efter den senaste nedgången.

– Vi ser att de jobbar aktivt för en konjunkturförändring och våra jurister på Sinf får fler och fler frågor om hur företagen ska förbereda sig.

Fler företag ökar sin marknadsföring samtidigt som de ser sig om efter nya kunder. Men det finns också andra vägar. Som att investera i automation eller hitta nya affärsmöjligheter, två punkter som Fredrik Sidahl, vd på FKG, Fordonskomponentgruppen, tryckte på när han presenterade undersökningen Vägvisaren. Även den visade på en nedåtgående trend och en osäkerhet inför framtiden.

– Att veta att inte veta, det är det sämsta läget överhuvudtaget för industrin. Det jag då vill skicka med är att ha örat mot rälsen i världspolitiken och översätta det till din egen verkstad, säger han.

• Ta vara på tiden – tänk utanför boxen och hitta nya affärsvägar.

• Öka marknadsföringen.

• Försök hitta nya kunder.

• Automatisera produktionen.

• En fot på gasen, en på bromsen och örat mot rälsen.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.