Tävlar om Årets Stadskärna

13 mars 2023

Malmö har skapat en stadskärna med fokus på hållbarhet, samverkan och innovation. En mångfald av företag och nischer skapar en dynamisk plats där det finns utrymme för olika branscher att växa och samverka. Med rubriken ”En stad skapad av många” söker Malmö nu till Årets Stadskärna, för att man är stolta över stadens starka samhörighet, mångfald, resultat och fortsatta utveckling.

malmö webb.jpg
Bilder: Malmö Citysamverkan

Malmö är en stad med ett starkt fokus på hållbarhet, samverkan och innovation, vilket har resulterat i en stadskärna som ständigt förnyas och utvecklas. Tack vare en stabil och långsiktig organisation i samverkansbolaget Malmö Citysamverkan, samt en tradition av samarbete mellan flera olika parter inom privat och offentlig sektor, har Malmö skapat förutsättningar för att kunna förändra och testa nya idéer. Detta har resulterat i många samverkansprojekt, som bland annat har lockat etableringar av nya företag och ökat antalet besökare.

Malmös stadskärna präglas av en stark samhörighet och tillsammans har vi skapat en plats som uppskattas av både Malmöbor och besökare.

- Att skriva den här ansökan om det vi gör i Malmö för att utveckla city - vi i kommunen, Malmö Citysamverkan och alla andra aktörer - har varit en riktig energiboost. Oj, vad mycket vi gör, och ändå har vi inte kunnat ta med allt, säger Patrik Widerberg, strateg på Malmö stad och deltagare i arbetsgruppen för ansökan.

Malmös stadskärna är skapad av många, där olika perspektiv och idéer smälter samman och ger intressanta lösningar och projekt. Detta har resulterat i ett livfullt och attraktivt centrum, med unika platser och en mängd aktiviteter. Resultaten visar bland annat på fler besökare, fler bostäder, ökad befolkning, lyckad kommunikation, utökade samarbeten samt positiv utveckling för det lokala näringslivet och besöksnäringen.

- Malmös stadskärna präglas av en stark samhörighet och tillsammans har vi skapat en plats som uppskattas av både Malmöbor och besökare. Vi har kunnat utveckla nya initiativ, parallellt med den vanliga förvaltningen. Vi är otroligt stolta över vår plats och det arbete vi gemensamt åstadkommit”, säger Pia Sandin, VD Malmö Citysamverkan.

Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut av organisationen Svenska Stadskärnor till den stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Från de städer som ansöker så utses tre finalister – dessa offentliggörs 25 april. Vinnaren koras den 31 maj.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.